Semester 2011 del 1: Naturreservat

Hemma. Hemma. Hemma! Egen säng. Alla får plats (en sanning med modifikation) och även Tigra är tillbaka i flocken. Vi var borta i över två veckor med tält och luftmadrasser. Träffat helt underbara människor. Tävlat. Agilerat. Vallat. Ätit gott. Tränat, massvis! Finns så mycket att skriva. Så många bilder att visa. Nu är det s att Simon har en hel hög i sin dator, så jag får snällt börja med den del av semestern som jag har flest bilder ifrån; våra erövrade naturreservat!

Som ni ju redan vet så stannade vi till vid Svartåmynningens naturreservat utanför Linköping på vägen ner. Det var vårt 36:e NR detta år. Gick till ett utkikstorn och spanade fåglar, men utan fågelbok kunde jag inte kryssa några nya… Det blev iaf en perfekt rastning för doggsen.

Tanken var sedan att övernatta vid Flattinge åsars NR… Det gick, sådär… Vi gjorde som vanligt, spanade in lämpligt NR via google maps. Perfekt, bara ett par il från E4:an och vid vatten – bästa tänkbara!

När vi tagit av motorvägen möts vi av en olåst grind med lappen ”för kod ring xxx”. Vadå kod? Jaja, grinden är olåst, och kl är nära midnatt – låt oss äntra skogen. Väl på andra sidan så slingrade sig vägarna allt längre in och avslutades vid en bom. Va, en bom i skogen? Med… tada! Kodlås! Gah, typiskt!! Vi skulle tagit nummret, såklart. Där stod vi vid den blå pricken ni ser på bilden (notera klockslag) här intill, ca 4km från NR och kl är nära midnatt. Suck. Well, vi hittade ett urmysigt vindskydd med tillhörande minnessten rest till Gudruns ära (bild kommer) och natten blev bra (tänk öppen eld, konstiga knak i skogen och hundar som hör konstiga ljud; som upplagt för en skräckfilm).

När morgon grydde kände vi oss manade att komma iväg till Danmark så vi övergav NR idén och begav oss mot motorvägen och… en LÅST grind! WTF!??? Jag blev av någon konstig anledning utvald att ringa nummret på grinden (kan ha att göra med att samtliga namn på lappen var av manligt kön… och varken Simon eller Daniel kände sig särskilt manade att konversera med någon av dessa). Sagt och gjort, jag fick veta att ”jag minsann kan skicka ngn som kan ta hand om oss” och att ”kan man inte läsa skyltar får man skylla sig själv” (vi hade for the record inte sett en enda förbudsskylt. Han lovade iaf att skicka en kompis som kunde öppna.

Efter en kvart ringer han upp och frågar: ”var står ni egentligen?”. Jag förklarar och inom loppet av ytterligare en kvart kommer vännen. Han tittar konstigt på oss ”inte körde ni väl in här?” Jooo, var annars? ”Denna grinden är aldrig öppen” får jag till svar. Jasså, konstigt… men det var den. Visade sig sedan att vi kommit in bakvägen och att någon timmerbil måste passerat där under natten – kan det varit timmermannen som skrämde hundarna på natten? Iväg kom vi iaf, fast utan NR och vi slapp också att bli ”omhändertagna”.

Nästa naturplats var i DK, Feddet (#37). Enligt en karta vi hittade på Prästö så skulle det vara någon form av naturområde, men… nu vette sjutton? Hittar inget på nätet – fast i ärlighetens namn orkar jag inte leta särskilt mycket. Var iaf där, i månens sken, vi tog de nya head-bilderna. Både vi och hundarna njöt. (Simon tog flera bilder, kommer…)

Nästa ställe att åka till i DK blev Möns Klint (#38) efter tips från AnnaKarin med Is (Tack! 🙂 ) Det var absolut fantastiskt och ni MÅSTE åka dit om ni är i DK. Wow! Bilderna säger mer än ord:

Det syns inte på dessa bilder, men för att ta sig ner till stranden och upp till toppen fick man gå flera hundra trappsteg – man var hyffsat mör i benen efter det kan jag lova er!

Så jäkla läckra sniglar överallt. Och gråsuggorna tyckte jag var fina de också 🙂 Läckert att se andra länder djurliv, både i stort och smått!

På väg hem från DK fick vi en extra dag i Skåneland som vi spenderade nere på sydspetsen. Vi började med Skanörs ljung (#39) som mest bestod av en betad strandäng – inklusive kor.

Kor i alla färger och former…

Därefter blev det en lång, lång strandpromenad längs med vattnet i Flommens NR (#40). Detta NR ligger intill en golfbana, och jag tyckte det var kymigt att gå förbi alla golfare där de stod och slog när vi skulle ta oss til stranden. Särskilt som att det fanns bollar även på gångvägen… men stranden var helt klart underba, och det finns nog andra sätt att ta sig till den om man vill undvika golfare.

Sist på den turen tog vi ett riktigt fuling NR, Kämpinge strandbad (#41) det var verkligen ett ”ut och kissa med er hundar-reservat”, men… eftersom alla andra reservat under resan har mellan 2-6km promenad bakom sig så får väl detta räknas då alla fyra hundar kissat i det 😉 Det är ändå det som är definitionen av att ta ett NR: antingen skall hunden eller så skall du kissa i det 🙂

På väg hem till Maddes familj (där vi bodde under lägret – vilken familj ❤  mer om dem och lägret, lovar)passerade vi Klingälvsåns naturreservat (#42, dvs fyra NR på en och samma dag!) och stannade såklart även till här för en något längre promenad än vid strandbadet – våra hundar blir välrastade under våra bilutflykter, och det vart ett perfekt avslut på dagen.

Kvällarna mellan lägerdagarna (mer om lägret i annat inlägg när bilderna är klara 🙂 ) spenderades i vallhagen och en kväll åkte vi till Åsa & Bosse i Andrarum. Självklart fanns det ett reservat där också 😉 Mitt emot deras allé-infart till och med! Med guidning av Åsa och Bosse hittade vi till Verkeåns NR (#43) och hundarna fick gå av sig bland helt underbara kullar och fårhagar, me love! Dessutom tycker jag att skylten var något alldeles extra, för den var definitivt inte gjord igår. Undrar om alla skyltar såg ut så förr, och varför de inte bytt denna? Kändes genuint.

Sista dagen med bästa gänget ❤ spenderades i en tävlingshage i Maglarp med IK2 och Ik1 på schemat, och för bästa tänkbara uppvärmning vad kan vara bättre än ett naturreservat? 🙂 Dalköpinge ängars naturreservat (#44) var det som låg närmast tävlingsplatsen och det blev en helt OK uppvärmningspromenad för hundar och förare. Perfekt avslut på en underbar vecka!

I absolut galet ösregn stannade vi till på Getterön (#45) där ett av mina första reservatsupplevelser med Göteborgs universitet som biologstudent skedde. Nostalgi att komma tillbaka dit. Snacka om jobb att få till detta fågelområde, imponerande. Fast hundarna var föga imponerande då regnet slog hårt i marken denna kväll.

Bara några mil från mitt barndomshem finns Tranhults naturreservat (#46) som jag tyvärr inte kunde njuta av till fullo pga av ett gäng kor… de stod helt sonika i vägen för vår promenad djupare in mot Viskan. Synd. Måste komma tillbaka dit i höst – då korna är borta, tror att det kan vara grymt vackert längst med vattnet!

Trots snabbvisiten i Borås hann vi med att verkligen PLOCKA Rya åsar (#47) genom att hitta en mängd hallon! Tjohoo sa vi och hundarna (Ozz och Piraya är eminenta bärplockare, men… få bär hamnar i påsen dock) och fick med oss hem en liter som mamma lovat att koka sylt på.

Ni som har vägarna förbi; parkera på 2:a parkeringen, den mitt emot campingen (innan Ryda infarten) och gå på stigen parallellt med vägen, där fanns offantliga mängder bär på höger sida!

Både Simon och jag har länge pratat om skogarna runt Jönköping, de ser verkligen vackra ut. Denna gång gjorde vi slag i saken och åkte till Huskvarna bergens naturreservat (#48) och wow! Ett av de absolut bästa reservat vi besökt i Sverige! Tanken var att stanna en stund, se utsikten och sedan fortsätta – vi blev kvar i en och en halv timme (inklusive smultronplock). Kan starkt rekomendera er att svänga av och åka uppåt, uppåt och sedan ännu mer uppåt! Ni kommer inte att bli besvikna!

Kolla in utsikten i bakgrunden, den tog andan ur oss!

Hasselnötter i mängder, lite tidigt att plocka dock.

Eftersom vi kom hem tidigare än planerat fick vi två hela extra dagar i Stockholm, och redan första dagen åkte vi till Solsidan, IRL, och gick vilse i Tattby natyrreservat (#49).

Precis som alla söger, så lär vi få ihop våra 52 NR detta år… vad skall nästa mål bli tro? 100 är väl mäktigt. Kanske 75? Lite svåruppnått skall det ju vara. Hmm.. får fundera.

Annonser

5 thoughts on “Semester 2011 del 1: Naturreservat

  1. Vad härligt ni ser ut att haft det! Som nybliven iphone användare är jag väldigt nyfiken på vilken fotoapp du använder?

  2. Camera+ som jag fått av Tesa, hur bra som helst! Innan dess använde jag Instagram massor… lite som en fotodagbok. 🙂 kram på dig!

  3. Vilken härlig tur ni fick! 🙂 Är semestern slut nu eller har ni fortfarande lite tid att bara ”slappa” (om ni nu gör det nån gång vill säga!)?

    Apropå appar, jag kan tipsa om CameraShow också för effekter. Sjukt trevligt lite program med tilt/shift, snygga ljusinsläpp och lite annat.
    Och Filterstorm om man vill ”photoshoppa” sina bilder.

  4. Ping: Årssammanfattning 2011 « Team Propiraya

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s