Hundarnas bilbur är invigd!

Dubbla våningar med pappisarna överst.

Vi köpte ju ny bil för ett par veckor sedan – Citroën Berlingo – och den senaste veckan har vi nu fått hundburen färdig i bilen.

Kontaktade Robust hundburar för hjälp, eftersom vi ville ha en specialbyggd variant till bilen och vi vet att de är grymma på just det – och jäklar vad nöjda vi är! Åkte dit, de mätte och hade sig och ett par dagar senare var buren färdig för hämtning. Hur smidigt som helst.

Längtar nu efter nästa långresa för att testa hur allt fungerar. Vi skall ju till Jokkmokk om två veckor, och vår förhoppning är att både två- och fyrbenta skall sitta bekvämt. Igår gjorde vi en kort premiärtur och det kändes bra. Det var också roligt att se att man sitter riktigt bekvämt bak.

Är barnsligt glad över att äntligen ha en riktig hundbil!

Placering och utformning
Det vi har gjort är alltså att sätta bilburen på längden genom bilen istället för på bredden i bagageutrymmet. Vi har tagit ut två säten bak och sparat ett säte. Detta innebär att vi har plats för tre passagerare och riktigt lastutrymme längst bak i bilen. Det är sällan vi är fler än tre personer i bilen, så tre sittplatser räcker gott.

Lite större bild från sidan.

Själva buren är indelad i fyra sektioner, en övervåning och en undervåning. Respektive våning går att länka ihop så att det blir två större burar istället för fyra mindre. Den övre delen är 47 cm i höjd och den nedre 65 cm – större hundar går alltså med lätthet in i de nedre burarna. Pappisarna delar på den främre av de övre burarna; de har gott om utrymme och bästa utsikten. Luckan till den buren öppnas från sidodörren och är precis lagom för att ta in och ut pappisarna. Den bakre, övre buren är perfekt för en mediumhund/mindre largehund alternativt för packning och har en större lucka som öppnas bakåt. De nedre burarna är lika stora till ytan som de övre men alltså högre. Tanken är att ha mellanväggen öppen. På så sätt får vi ett enda stort utrymme där de stora hundarna kan sträcka ut sig. Dessutom kan vi välja om vi vill ta ut dem via sidodörren eller bakluckan.

Stor plats för all packning.

Men varför?
För det första ville vi ha hundarna närmare oss som sitter fram. Detta var något vi tänkte på när vi gjorde en road trip i Norge för två år sedan. De satt längst bak och vi längst fram, hur kul är det på en skala? Åker man längre sträckor är det mysigt om hela flocken är samlad.

För det andra, ni som följde bloggen i somras kommer kanske ihåg hur meckigt det var att få ner temperaturen bak hos hundarna på väg till Dania cup. Vi monterade termometer och satte upp fönsterskydd, helt ok lösningar, men kanske inte de snyggaste. På det här sättet behöver vi inte ens fundera på hur de har det. Både snyggare och bekvämare på alla sätt.

Tredje orsaken till vinklingen på buren är för lastsäkerheten. Nu kan vi lägga alla väskor och andra saker längst bak i bagageutrymmet där vi kan säkra dem ordentligt. Dessutom slipper vi åka med all last i baksätet, vilket oftast är där all packning hamnar i vanliga fall. Har som bonus lämnat lite utrymme mellan passagerarsätet bak och buren för att kunna köra in längre skrymmande saker emellan (kompostgaller, större burar) om det skulle behövas. Plus att passageraren som sitter bak nu alltså har riktigt gott om utrymme.

På bilderna har vi en provisorisk inredning – första åkturen. I helgen kommer vi att inreda bilen på riktigt! Skall bli hur roligt som helst – vi har flera idéer till hur vi skall få alla detaljer på bästa sätt. Uppdatering kommer!

Ps. Vet ni vad, tar vi bort andra sätet bak blir det perfekt utrymme för en kickbike också…

Annonser

7 thoughts on “Hundarnas bilbur är invigd!

  1. Så suveränt ! Det där med lastsäkerheten blir ju ofta åsidosatt när man ska få med så många som möjligt till tävlingar och allt hamnar i baksätet. Inget bra alls! 😦 / Eva G

  2. Ping: Årssammanfattning 2011 « Team Propiraya

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s