Lucka #2 Praktiskt mental träning: musik!

Mental träning och tävlingspsykologi handlar om just träning av det psykiska. Det innebär att du faktiskt behöver träna också. :)Under julkalendern tänkte jag ge ett par enkla tips på saker du kan tänka på, träna på eller som belyser något du redan gör! Fundera över dem. spara dem. Vad passar dig? Kan du omforma dem så att de passar dig bättre?

Praktiskt mental träning: MUSIK!

Många använder musik för att komma i rätt stämning, t ex vid banvandring eller inför start,och det kan antingen vara för att tagga upp sig eller för att lugna ner sig. Det går också att använda sig av musik för att hålla sig i bubblan utan att störas av det yttre, det hjälper att hålla sig fokuserad och tar bort yttre störningar. Det handlar helt enkelt om att du vill hitta den sinnesstämning som gör att du kan prestera som allra bäst!

Lyssna på lite olika musik. Fundera på vad du får för känslor när du hör dem.

 • Vilken musik passar till vilken sinnesstämning?
 • Vad vill du uppnå med musiken?
 • Blir du peppad?
 • Får du fjärilar i magen och bara vill ut och köra järnet?
 • Blir du lugn och avslappnad?
 • Har du någon låt som speciellt påminner dig om en positiv upplevelse du varit med om – en låt som framkallar en lustfylld känsla.

Genom att använda musiken kan du lätt hamna i rätt sinnesstämning och musiken kan också göra att du snabbare hamnar på rätt spår om du känner att fokuseringen vacklar.

Fundera igenom hur musik påverkar dig enligt frågorna ovan. Sätt ihop en spellista (eller ett gamalt hederligt blandband) för just Dig! Låt musiken hjälpa dig i dina mentala förberedelser.

Hur många av oss blir inte extra glad av denna låt!

 

 

Annonser

5 thoughts on “Lucka #2 Praktiskt mental träning: musik!

 1. Använder inte musik själv på banvandringen eller så, men gärna i bilen på vägen. Worlds greatest är favoritlåten.

  Men ALLA VM-låtarna är faktiskt så att jag tar i lite extra på Friskis när ledaren har med nån av dem i sina pass!

 2. Jeg har mine sanger som jeg synger / nynner på før briefing 🙂 I tillegg har jeg en spesiell CD som jeg spiller i bilen på vei til stevner 🙂

 3. Åsa: Åh, den låten tänkte jag också haft med i bloggen men tänkte att det blev för mycket! Tänker på dig och Bea när jag hör den ❤
  Nina: smart att nynna dem för sig själv! Då behöver man inte MP3, batterierna tar aldrig slut och soundet är alltid med. Väldigt smart!

 4. Jag blev glad av låten!! Tror inte jag vill ha musik till banvandringen men en sån här låt skulle nog få mig mer fokuserad mellan banvandringen och starten. Min svagaste stund under tävlingsdagen..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s