Lucka #11: tur eller otur?

Hittade ett tidigare inlägg som jag skrivit här i bloggen februari 2010 om min syn på tur och otur – intressant att få ta del av er syn sedan.

Så här tänker jag om tur:

En man vid namn R Wiseman har skrivit en bok vid namn The Luck Factor, som tar upp varför vissa människor verkar ha mer tur än andra. Det han har gjort är att studera vad som skiljer personer som verkar ha tur mest hela tiden med ”vanligt” folk. Så finns tur eller inte?

Det han fann var att det finns fyra faktorer som påverkar utgången – det vill säga, fyra principer som verkar för att en person ter sig ha mer tur än en annan.

Personer med tur tenderar att…

1) …öka sina chanser

2) …följa sina ingivelser

3) …förväntar sig att ha tur

4) …förvandlar sin otur till tur

Det handlar om att skapa förutsättningar för att lyckas!

Genom att t ex vara öppen för nya idéeratt tänka utanför ramarna. För att utveckla oss behöver vi ibland ta ett steg åt sidan (eller bakåt) och skapa oss en ny stig. Ta t ex backhoppning. Fram till 1985 så hoppade de med en viss stil, men så råkade en svensk vid namn Jan Boklöv hamna i obalans i luften och vred ut sina skivor så att de  skapade ett V – vad hände? Han hoppade längre!! ”Boklövs revolutionerande hoppstil gav framgångar, trots poängavdrag” (Wikipedia). Vilket bemötande va! Då tyckte man det var fult och inte alls något att ta till men idag är det den ledande stilen.

Positiva tankar och inre samtal – åh vad klyschigt! Men så jäkla rätt!! Bestämma sig för att tänka framåt istället för att älta de motångar som har hänt – refokusera. Vad hände? Varför? Vad kan jag förändra/utveckla/förbättra? Ok let’s go!

Vända de negativa tankarna till trygghet och något användbart. Jädra skit det regnar! – Vad bra, nu får vi träna i regn! Se till att vara förberedd för det oväntade! Inse att det alltid finns en ny chans att prestera.

Ja… många tankar att använda sig av i den mentala träningen.

♤ ♣ ♧ ♡ Vad bra – då sätter vi igång och skapar tur!! ♤ ♣ ♧ ♡

Vad säger finnen som fick en kniv i ögat? AJ! Tur att det inte var en sax!

Nå, vad tror ni – var det tur att ni vann senast eller – ve och fasa – var det så att ni tränat och faktiskt var bäst när det gällde 🙂

Annonser

5 thoughts on “Lucka #11: tur eller otur?

  1. Tur för mig symboliseras av en hoppbom som slås i, studsar upp och landar i sina hållare igen. Resten är nog faktiskt någon form av skicklighet.

    Sist vi vann gjorde vi det med ett rätt orent lopp, på en bana som nästan ingen annan tog sig runt. Den bestod av massor av svårigheter som vi råkade ha tränat mycket på passen innan, självklart var det tur att just de sakerna dök upp, men ja, vi hade ju faktiskt tränat en del också…

  2. Tur/Otur är för mig begrepp på händelser som är till ens fördel/nackdel utan att man själv kan påverka utgången.

    Jag förstår Jo fullständigt – hon hade TUR att hon just hade tränat på dom svårigheter som dök upp (inom agilityn finns det ju åtskilligt att träna på och man kan inte direkt träna på ALLT inför varje tävling…) – att hon däremot fixade alla svårigheter och vann var inte tur utan SKICKLIGHET 🙂

    Man måste hålla isär händelserna 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s