Lucka #13: Vad är det värsta som kan hända?

Min vän Mija skrev ett briljant inlägg på sin blogg inför årets landslagsuttagning, ett inlägg som jag tycker att ni skall läsa och fundera över.

Låt mig presentera:

Vad är det värsta som kan hända?

När jag oroar mig för något brukar jag roa mig med att måla upp det värsta tänkbara scenariot, bara för att göra klart för mig själv att det antagligen inte är så mycket att oroa sig för. Just nu oroar jag mig för att det kommer att bli ett helvete att (på landslagsuttagningen i helgen) stå i fållor inför start, som på VM, där godis och leksak inte är tillåtna. Vilket gör att Rasken kommer vråla som en gal (som det heter på norsk). Än mer störande är att “lugn inför starten” har stått på to-do-listan sedan Rasken var ett år gammal, typ. Men det är lättare sagt än gjort.

Så, vad är då det värsta som kan hända? Troligtvis kommer detta vrålande rent agilitymässigt leda till att han tjuvstartar i samtliga lopp och far iväg helt okontrollerat som ett jehu över banan. Vi kommer alltså att diska oss i samtliga lopp. Bara det är pinsamt.

Som att det inte är nog så dokumenteras naturligtvis uttagningarna i bild och film av en del besökare. Däribland lokalpressen som kör ett mittuppslag med den skällande Rasken på bild och rubriken:

KAMPHUND SPRED SKRÄCK UNDER LANDSLAGSUTTAGNINGARNA I AGILITY I NILS HOLGERSSON HALLEN!

Bilden återanvänds sedan av flera medier och i åratal figurerar sedan Rasken som kamphund i kvällspressen.

En av filmerna på den skällande Rasken på startlinjen når naturligtvis Greg Derrett som ongör sig över “swedish kelpie start line criteria”, med all rätt. Han använder sedan filmen på Rasken på sina kurser jorden runt som ett varnande exempel.

På så sätt kommer även Susan Garrett över filmen och hon konstaterar snabbt att den där hunden inte är under lämplig avslappning och kontroll och hon använder också filmen som exempel på en hund som aldrig borde ha fått beträda en agilitybana eftersom den saknar nödvändiga grundkunskaper som krävs för att få delta i hennes nybörjarkurser i agility.

Dessutom hamnar en av filmerna på Rasken i en ny variant av VM-bloopers-film. En “Pre-VM-bloopers” från uttagningar jorden runt. Detta gör att på supporterfesten på VM pratar ingen om gulden Sverige tagit, bara om hur Rasken skämt ut vårt avlånga land.

Slutligen meddelar SBK att Rasken inte är välkommen på fler landslagsuttagningar, som han har ställt till det.

//Mija

Nå, vad får ni för tankar av att läsa texten?

12 tankar om “Lucka #13: Vad är det värsta som kan hända?

 1. Att det är bra. Jag brukar tänka så själv när jag känner mig nervös eller orolig inför något. Då puttifierar man liksom ”problemet” och blir lugnare. Jag har dock aldrig skrivit ner de tankarna, kanske borde göra det 😀

 2. Samma som Josefin. Att fantasin är mer uppfinningsrik än verkligheten.
  Måste bara delge ett ”vad är det värsta som kan hända-scenario”. En jag träffade på en kurs berättade om hennes nervositet inför freestyledebuten. Hennes vän frågade: Men vad är det värsta som kan hända (lite, men kom igen nudå-känsla). Hon svarade något som: Ja, att jag är så nervös att jag snubblar och ramlar rakt på min hund så jag mosar honom.

  Där sätts ”worst case scenario” i lite annat perspektiv 😛

 3. Jag tycker det är ett jättebra sätt att inse att det man fasar för troligtvis inte är särskilt troligt eller ens särskilt jobbigt. I agilityn är jag så van vid alla möjliga situationer så där använder jag mig inte av det alls, men ska jag tävla något annat konstigt (typ lydnad eller starta på jaktprov) är jag mycket mer ovan och blir mycket mer nervös. Då kan ”vad är det värsta som kan hända” vara jättebra för att inse att det här är nog inte så farligt ändå.

 4. Hahaha, fantastiskt rolig text, jag skrattade högt. Det blir ju helt absurt. Det ger en ju en rätt skön distans till vad man håller på med = bra för mig som har för stora prestationskrav. Det ÄR ju faktiskt inte blodigt allvar. Och om det skulle gå så där dåligt, tja, då får man väl bjuda på det då. Alltid är det någon som lär sig något – man själv med troligen… ;o) *gör en klackspark

 5. När jag frågade en kursare ”vad är det värsta som kan hända i komigennudåstil började hon gråta. Hulkande berättade hon att hon hade snubblat över sin förra hund och mosat den såpass att den aldrig mer kunde köra agility.
  Ridå.

 6. hahaah! Jag brukar ibland tänka så som du har tänkt Eva Marie ”det värsta som kan hända är att jag dör”: vet inte varför, men det lugnar mig för sannolikheten att det ska hända är så himla liten :p

 7. Haha, gott skratt – härlig läsning! 🙂 Brukar också tänka på ”vad är det värsta som kan hända” i de situationer jag kan tänkas bli nervös. Brukar även peppa kompisar som t.ex. tycker det är jobbigt att hålla föredrag att tänka i de banorna eller är nervös inför en uppkörning. Till slut blir det ju oftast så absurt att man bara kan skratta åt det. 🙂 (Alternativt blir det bara ett ”jaha”, typ som att ”då står jag där inför alla och ser dum ut och har inte ett vettigt ord att säga”. Jaha… sånt som händer alla nån gång!)

 8. I agilityn behöver jag inte tänka så men det gjorde jag däremot inför VPt med Monster! Tyvärr så känns ju alla worst case scenarion som att det faktiskt kunde hända. Typ Monster jagar fåren till skogs och jag står där och skriker… Ja, inte otänkbart 😉

 9. Godt og underholdende skrevet 🙂
  Men ”man blir hva man tenker”? eller ufarliggjør man det med å tenke gjennom værste scenario og samtidig innse usannsynligheten?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s