Crane seminars: Coleman, Beetz & Miklosi

Näst sista dagen på kursen. Har inte hunnit blogga ett ord, men kursen är asbra! human-animal interaction frågorna är sjukt intressanta och det är mycket vi verkligen har fått tänka till om.

Idag har Coleman delat med sig av ett dataprogram (Quality Handling) för att förändra attityden hos bönder och därigenom påverka deras beteende gentemot djuren, som i sin tur leder till djur som mår bättre, ger högre produktion och är lättare att hantera. Tänk om vi kunde göra något liknande inom hunderiet? Ändra tänkandet till att det går jobba betydligt positivare än vad många gör idag för att öka välfärden för hunden, få en ”lättare” hund och en hund som mår bättre.

A behavioural problem based on irrational beliefs (Coleman, 2012)

T ex att en bonde tycker att hens kor är tröga och därför behöver ”trycka” till dem ordentligt. Attityden styr beteendet som i sin tur påverkar djuret.

Motsatsen var Beetzs föreläsning om Animsal abuse. Fy fan. Det är jobbigt att se och lyssna på. Jag får flera gånger känslan av att är detta verkligen sant? Och det är ju det… en definition av animal abuse är ”socially unacceptable behaviours towards animals”. Funderade på det och kommer att tänka på en ”vän” som hittade en snok i sin källare, lägger den i en plastpåse och slänger i soptunnan. Jag blev helt förstummad när hon berättade detta, för mig var det helt klart djurplågeri, men hon… för henne var det fullkomligt normalt. Tänk vilken skillnad i uppfattning.

Ett viktigt citat från idag:

Animal protection is not only important because of the animal, but also because of the human. (Beetz, 2012)

Vad menar hon med det? Jo, det är en avsevärd andel mördare, våldtäktsmän och psykopater som innan de utsatt människor för våldsamheter har plågat djur i olika former. Vi kan inte tillåta djurplågeri, dels för djurens skull (självklart) men även för att det kommer att komma tillbaka till oss.

Miklosi har också varit bra, men kanske inte så mycket nytt. Får återkomma med en uppdatering, har antecknat många datorskrivna sidor… mycket tankar om vi uttrycker det milt.

Annonser

3 thoughts on “Crane seminars: Coleman, Beetz & Miklosi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s