Test av Inov-8 X-Talon 212 terrängskor

Inov-8 X-Talon 212

Under ett par månader har jag testat ett par Inov-8 X-Talon 212 terrängskor i uppdrag av Addnature (observera att det just nu dessutom är 31% REA på dem och att det även finns flera andra Trailrunningskor att välja emellan – julklapp FTW). Mitt val av terrängskor grundas av mitt intresse av agility och swimrun, där fotfäste är A och O. Inov-8 X-Talon 212 lanseras som en sko för skog och lera med sin mönstrade sula med mjuka dobbar. Mitt namn står i stort sett skrivet på skolådan.

Vad är min erfarenhet så här långt?

Givetvis vore det absolut bästa att köra ett riktigt swimrun-test med dem, där det både blir sim och löpning, men det är något kallt i vattnet just nu… Det är helt enkelt inte ett alternativ. Därför har det fått bli second best test: äventyrslöpning off-track!

Bland annat har det blivit en runda på klipporna runt Storsjön i Viskafors för att testa hur de fäster i swimrunmiljö. Med geckokänslan från Ångaloppet i höstas i minnet, där mina gamla Inov-8 levererade och hade 100 % fäste, hade dessa också bra fäste men jag upplevde dobbarna något hårdare. Fast det klart, första passet och helt utan inlöpning är det kanske inte konstigt om dobbarna inte är lika mjuka som ett par väl använda terrängskor. Efter ett par rundor där färden till och från skogen gått via asfalt har den känslan blivit bättre, och nu upplever jag samma geckokänsla som med mina tidigare Inov-8.

Valde även att ha på mig skorna under Finalloppet som till 55 % består av terräng. Här kan jag meddela att det var helt grymma; perfekta för underlaget och jag kände hur de fästa på både slippriga grenar och hala hällar i skogen. Överlag är det just detta som jag tycker om med dem, jag behöver inte undvika partier av rädsla för att halka till. Betänk att jag kör off-track rakt ut i skogen – över stock och sten. Det är inte alla gånger jag hinner reflektera över vad det är jag kommer att landa på utan förlitar mig på att det skall lösa sig – och det har det gjort.

I agilitysammanhang har vi testat att använda dem både på torrt och vått höstgräs (läs lerig gräsplan) samt konstgräset i Hundträffs agilityhall. På samtliga underlag har jag haft bra fäste. Körde en Seppobana (läs spring som in i h-vete) ihop med Daniel en våt höstkväll och efteråt slog det mig att jag inte haft känslan av glid en enda gång. På agilityplan blir det ju test i fler dimensioner än ute i terrängen. Även om jag parerar i terrängen också, så är rättningen alltid med fokus framåt. I agility blir det dock även pareringar baklänges, sidledes och på det kraftiga inbromsningar och sidoförflyttningar. Därför vill jag ha fäste åt alla håll så att säga – och yes, det har de!

Inser att det blir värsta hyllningsinlägget, men… jag gillar verkligen Inov-8. För mina behov har de alltid levererat och jag känner mig helt trygg i dem ute i terrängen och på agilityplan, oavsett underlag.

Övrigt:

Vikten: jag vill ha skor som är lätta när jag skall ner och simma med skor på fötterna. Har ju inte simmat med dessa, men känslan av lätthet är densamma som mina tidigare Inov-8, så jag kan inte tänka mig annat än att de kommer fungera fint. I agility spelar inte vikten någon större roll, men… jag tycker om känslan av marknärhet en mer minimalistisk sko ger.

Lägre vikt innebär också i detta fall att det är mindre material som behöver torka. De är ju såklart inte vattentäta, men de torkar snabbt trots att de blivit genomvåta, och det är en stor fördel när jag skall springa flera dagar i rad, särskilt som agilityförare där jag ena dagen springer i regn och andra i sol, då är det skönt att veta att skorna kommer hinna torka mellan dagarna.

Hållbarhet: mina tidigare Inov-8 har hängt med i snart 4 år, och har blivit lite slitna i skosnörehålen, men i övrigt är de fräscha och sulan sitter där den skall, liksom dobbarna. Bra hållbarhet helt enkelt, och jag tänker att dessa skall vara lika bra. Tiden får utvisa.

Kör bara kör!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s