Outdoor gym eller styrketräningspromenad för din hund

wergård dog gymHållit ett par hoppteknikskurser i höst. Lika fantastiskt roligt varenda gång! Det är spännande att se olika individer lösa problem och även olika individers behov. En anledning vi jobbar med hoppteknik är för att vi vill stärka hundarna, göra dem redo för de påfrestningar de kommer möta på tävlingsbanan. Förutom hoppteknik uppmuntrar jag mina deltagare att skapa ett outdoor grym promenad, en styrketräningsbana för hund.

Börja med att promenera till skogen, så att hunden är rejält uppvärmd. Sedan börjar ni jobba på vad naturen erbjuder. Några tips:

Klättra på stenar: här handlar det inte om att hoppa upp på en sten utan att klättra upp. Enklast om du håller en godis framför nosen som dels lockar hunden uppåt och delvis bromsar så att den inte kastar sig upp. Ha gärna en sten med mycket mossa = bättre fäste och lättare att klättra.

Väl upp skall hunden även ta sig ner, långsamt. Jobbigt som sjutton. Upprepa en fem sex gånger.

bild 3 bild 5

bild 1Hoppa upp på stockar och stenar: klassiska övningar. Perfekt att lära hunden att söka upp högre objekt i naturen att ta sig upp på. Snart har du en hund som jobbar för sin kvällsmat (eller frukost) genom att leta upp saker i skogen att hoppa upp på. Aktiverar både hjärna och hjärta.

Vill du göra det svårare? Försök att hitta instabila – men självklart inte farliga – föremål hunden kan hoppa upp på och balansera på. Se på vår instagramsida PROPIRAYA för hur det kan se ut. Rikitgt bra för de allra minsta stabiliserande musklerna.

Skritta i lingonriset: koppla upp hunden och låt den långsamt ta sig fram i terrängen. Skritt gör att hunden får jobba med hela kroppen. Tänk på storleken på din hund. Piraya behöver inte skritta i lingonris, för henne räcker det med en gräsmatta. Ozz och Bat däremot får jobba på i skogen.

Många menar att deras hundar inte kan skritta. De är för heta. Men… testa i något högre gräs eller lingonris och var lite envis. Använd godis framför nosen. Snart skall du se att hunden skrittar fram. Se länk för att lära dig hur gångarten skritt ser ut.

För att relatera till hoppteknik har jag även på olika platser i skogarna på Lidingö (…) byggt serier med Studshopp. Tagit lite olika naturmaterial (grenar, stenar och stockar) för att få ihop en kombination på en fyra till sex studs. Kör detta ett par gånger och ni jobbar verkligen igenom spänsten och styrkan hos era hundar.

Kör hårt och använd fantasin! Finns hur mycket som helst att göra på promenaderna. 

Annonser

3 thoughts on “Outdoor gym eller styrketräningspromenad för din hund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s