Vad är barmarksdrag egentligen?!

IMG_8272

Foto: Maria Pålsson

Under och efter SM i barmarksdrag (kolla in filmen!!! Ryser av välbehag!) har jag fått väldigt många frågor kring sporten. För det första, yes, det är en sport som ligger under Riksidrottsförbundet.

Bat, Ozz och jag har tävlat i linlöpning med hund, eller canicross som det också kallas. Där tävlar du över en eller två dagar där du springer fäst till din hund en distans på ca 3 km. Förekommer längre, men de tre SM jag deltagit i har legat på ca 3 km. Springer du två dagar i rad läggs tiden ihop för de två loppen. Bäst tid vinner.

Skärmavbild 2015-10-23 kl. 19.36.44Startar gör ni en och en, så kallad jaktstart med tex 30 sek mellan ekipagen. Första dagen lottas det för att sedan låta ledaren starta först och övriga placerade efter denne i fallande ordning. Du har alltså egentligen ingen att ”gå” på, utan måste trycka på allt du kan tillsammans med din hund. Bästa som finns är att få syn på framförvarande ekipage, DET tänder till en enormt mycket kan jag meddela! Detta gör att din hund behöver kunna bli passerade och passera andra ekipage utan gruff eller att din hund vill stanna kvar hos hunden ni passerar. Ni vill inte tappa fart i omkörningarna utan alltid ha full fokus framåt!

För att delta i ett lopp och springa med din hund behöver ni rätt utrustning: hunden en sele anpassad att dra i och du behöver ett midjebälte MED BENREMMAR. Jag gjorde misstaget att springa utan remmar mitt första SM-år (2011), BIG no no! Epic fail. Malin Granqvist räddade oss den gången och det är jag henne evigt tacksam! Dessutom behöver du en elastisk lina, som är fäst mellan dig och hunden. Därefter har du all utrustning och kan köra järnet ihop med din hund!

För att tävla officiellt behövs även ett så kallat GRÖNT KORT. Det tar du för att säkerställa att du har grundläggande kunskaper kring tävlandet men också hur du skall tänka kring hunden och dragträningen/tävlandet. Finns väldigt mycket kunskap att inhämta när du tar det gröna kortet. Det är också för att säkerställa att du kan ta reda på saker kring regler och tävlandet själv genom att slå i tävlingsreglementet. Just regler är något som kan förändras över tid och ibland kan du behöva kolla upp själv vad som gäller. Kika in på draghundsportförbundets hemsida för att lära dig mer om hur du går till väga för att ta det gröna kortet i draghundsport och givetvis lära dig ännu mer om draghundsporten.

En person som har gjort ett gediget jobb och skapat en Barmarksskola är Anna-Karin Lönn. Kika in på hennes hemsida om du vet veta ÄNNU mer om barmarksdraget! Där kan du även läsa om alla andra roliga klasser ni kan tävla i: kickbike, cykel eller varför inte fyrhjuling! Det är verkligen superkul att det finns något för alla! Sedan har ni även Marlenes hemsida, som även den är full av inspiration och tips för dig som vill börja med draget och kanske skaffa en, två … tre .. fyra hundar. Eller för att citera Marlene:

Skall du köpa huskey kan du lika gärna köpa två på en gång. Det slutar iaf med att du köper flera…

Något jag är sugen på är att snöa in på skidor bakom Bat. DET kan bli precis hur livsfarligt som helst! Men HEY, det är ju jag som snackar comfortzones hela tiden, så det är bara att köra igång!

För dig som är sugen på att veta mer kommer jag nu på måndag den 26 oktober, kl.18.00, att ha en prova-på-kväll i Stora Skuggan, Stockholm. Kommer även att ha en kväll i Borås, torsdagen den 29 oktober vid Kypegården. Maila mig på em.wergard@gmail.com om du vill veta mer.

Varmt välkomna!

3 tankar om “Vad är barmarksdrag egentligen?!

  1. Benremmarna gör att midjebältet inte åker upp. Du vill ha det kring höften. Finns även en liten trosbyxa som skall vara superbra att ha! Du vill att kraften från hunden fångar upp och pushar din höft framåt 🙂 Testa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s