Boxerklubbens Frågelåda

PDF med snygga Leia som modell ❤

”Hur ska vi lyckas med vår träning och vårt tävlande när min boxer är skendräktig?”

Superbra fråga som jag vill svara på genom att ge olika strategier och tips både ur ett perspektiv av ren hundträning OCH ur ett perspektiv av mental träning för föraren.

1) Kan du ge hunden vila en eller två veckor – gör det. Vila kommer inte påverka träningen negativt, snarare brukar vila ge en positivt effekt på beteenden. Var helt enkelt smart och undvik frustrationen som kan uppstå hos er båda pga tex skendräktighet. Vila betyder inte att ni måste sitta på sofflocket – se tips 4.

2) Vi kan inte vila, vi ska tävla snart! Då är mitt andra – och kanske viktigaste – tips att Sänka kriterierna. Om hunden inte är med på samma sätt som tidigare kan din ”nu ska jag jobba igenom beteendet” skapa en frustration och/eller hopplöshet hos dig som förare för att hunden inte ger det svar den brukar. Dessa känslor kan påverka er träning på ett sådant sätt att ni stjälper istället för skapar bra beteenden. Om du istället sänker kriterierna och tränar utifrån det du får just nu utav din hund minskar du risken att skapa konflikter som sedan kan ligga kvar även efter att skendräktigheten är över…

…för det är nycklar jag vill att du ska tänka på: konflikter som skapas under icke optimala lägen kan ligga kvar längre än om du tränar ”för enkelt” och istället fokuserar på grunder där ni lyckas och därmed boostar er relation och samarbete. Observera att det också är en mental träning för dig som förare att VÅGA sänka kriterierna och se att det i förlängningen kommer att ge dig mer. Bara genom att experimentera kommer du få det sanna svaret.

Jag kan höra tanken ”men jag vill inte att hunden kommer undan när jag vet att det kan. Jag vill jobba igenom beteendet” – frågan du vill ställa dig då är vad som kommer att vara mest effektivt och konstruktivt i det långa loppet?

Ett sätt är att se skendräktigheten som en intern störning att jobba igenom. Hur hade du jobbat med en störning som är ny för hunden i andra situationer? Troligtvis hade du tränat på enklare beteende/moment som hunden har lätt att utföra trots att det är annat som stör och därmed kan få sin belöning, för att sedan successivt be den om svårare uppgifter. Detta anses väl som den mest effektiva lösningen när vi jobbar med yttre störningar såsom tex skott, externbelöningar eller människor på appellplan. Skillnaden mellan skendräktighet (eller annan hormonkaos) är att vi inte kan förflytta oss längre ifrån störningen utan behöver jobba med störningen hela tiden närvarande. Hade jag jobbat med skott hade jag ju kunnat åka längre ifrån – lite svårare när vi har med hormoner att göra. Vi vill göra det mesta av det vi faktiskt kan!

3) Se över dina belöningar – när jag jobbade som djurtränare fanns det perioder mina djur tog vad som helst och andra perioder där jag fick vara mer selektiv med de belöningar jag valde för att de skulle ha ett högre värde. Kanske dags att ta fram barnmatstuben med laxsmak eller jobba med ditt engagemang under leken. ÄVEN om din hund i vanliga fall går genom eld för en torrfoderkula eller tycker pipbollen är det bästa som finns bara den blir kastad, kanske du nu behöver ta till ett tyngre artilleri.

4) Träna alternativt och på det som faktiskt fungerar. Är sökarbetet det som alltid fungerar – träna då det! Är springa i skogen det bästa – ut och spring! Är trixträning det som får ögonen på hunden att gå i kors – träna nya trix! Detta tips går hand i hand med att sänka kriterierna och samtidigt främja relationen – se till att den träning ni gör under den perioden som hunden är låg faktiskt ÄR värdefull för er båda. Se till att ha KUL ihop så att när ni kommer ut på andra sidan är starkare tillsammans.

5) Börja skriva ner och observera i vilka cykler hunden går ner sig så att du i framtiden kan lägga upp tränandet och tävlandet så att ni får ut mesta möjliga av er tid tillsammans. Om nu tex SM alltid infaller under skendräktighet finns det all anledning i världen att hitta strategier att få din hund att kunna jobba trots hormoner i kaos. Om det inte sammanfaller med viktiga tävlingar, passa på att lägga vilan under dessa perioder och minska risken för känslan av hopplöshet. 

Eva Marie Wergård

Utbildad i både mental träning och etologi, där hon forskat inom djurträning. Brinner för att skapa bästa förutsättningarna med hjälp av både det mentala hos föraren och effektiv hundträning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s