Årssammanfattning 2019

Om 2018 var året för framtiden, blev 2019 året då jag fick börja skörda av allt arbete jag har gjort tidigare år. Väljer att skriva börja, för det känns som att jag är på väg in i något nytt. Vilket känns galet spännande!

Ofta nyper jag mig själv i armen: jobbar jag verkligen med det jag gör. Ja… det gör jag. Var och föreläste på Almåsgymnasiet i våras och fick frågan: men vad jobbar du med, på riktigt?

Min passion!

Min passion är hundar. Min passion är idrottspsykologi. Min passion är att skriva. Min passion är att förmedla. Min passion är att se andra lyckas. Allt detta är precis det jag får göra. Hur?

RUN with you DOG

För femte året i rad arrangerar jag RWYD. I år på fyra olika platser i Sverige med uppemot 400 anmälningar. Extra roligt att få starta ett samarbeta med Västbo hundhall, ett samarbete som blev utöver det vanliga! Givetvis kör vi 2020 igen; håll utkik för nyheter!

IMG-2112.jpg

Det är enormt roligt att få vara en stor del av utvecklingen av canicross i Sverige. Ett av mina bakomliggande mål har alltid varit att få fler över till den officiella draghundsporten – där bland annat Grönt kort krävs för tävling. Jag VILL tro att lopp som RWYD är en del av att många hittar till Draghundsporten. Det är iaf något jag kommer att fortsätta arbeta för.

Med löploppen kommer kurser i canicross. Både helger och kvällar har jag haft kursverksamhet – bland annat besökte jag ANICURA i Bagarmossen en helg för att inspirera till träning för deras medarbetare. Friskvård tillsammans med hund är så värdefullt!

Out-n-Out Education

Minns fortfarande när Anna Käll mailar mig och ber mig ta fram en utbildning i mental träning online. Detta var 2014. Nu fem år senare är det en av mina dagliga arbetsuppgifter – att coacha via min galet populära onlinekurs i tävlingspsykologi! Blir fortfarande överväldigad av alla som vill gå den – och som rekommenderar den till sina vänner. TACK!

Idag går den att ta även privat – dvs inget öppet klassrum – något som ökat i popularitet allt mer! Jättekul att kunna erbjuda detta! #outnoutfocus

Dessutom har Fysträning med hund blivit allt mer etablerat bland många aktiva inom hunderiet. Superkul att sitta och fila på träningspass som skapar rörelseglädje – utan att ta tid ifrån ens bästa vän: hunden. TACK även till alla er som går kursen och dessutom har sådan engagemang i Facebookgruppen. Älsk på det! #outnoutendurance

Mentala mästare

En av de saker som tar mest tid arbetsmässigt och som ger NOLL kronor i kassan. Egentligen är jag GALEN som lägger så mycket tid på podden… men på riktigt. Den är ju helt FANTASTISK! Och tänk vilket genombrott den fått – alla dessa magiska atleter jag fått äran att intervjua. All denna kunskap vi delar med oss av. Det är värt så mycket för mig att kunna dela med mig av till dig!

IMG-2096.jpg

Uppe i över 95.000 lyssningar… på strax över 30 avsnitt. Ganska jä-la coolt om jag får säga det själv! Det avsnitt med allra flest lyssningar är såklart Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson – mina enhörningar. Att få träffa och prata med dessa båda personer kan vara bland det mest episka jag har fått göra. Fast, att uppleva mötet med Heidi Andersson och Fia Reisek och HUR det kom sig… ganska episkt det också. Inte rabbla upp alla avsnitt nu EM – ALLA avsnitt är fantastiska på sitt sätt. ALLA möten är MAGISKA! Jag är OÄNDLIGT TACKSAM att få göra podden. Fortsätter att droppa avsnitt lite inkonsekvent – kvalitet före kvantitet. Har flera avsnitt som ligger oredigerade på datorn… du har all anledning att hålla utkik!

Mental tränare

Är lite orättvis mot podden och arbetet bakom. Det har faktiskt gett mig reklam. Älskade hundvärlden har sökt mig i många år – därför är det superroligt att nu också få coacha flera atleter ifrån idrotter som multisport, ishockey, simning, ridning och golf! Mitt arbete ger ringar på vattnet och det är verkligen SUPERKUL att få coacha för mig både nya och kända idrotter!

IMG-2097.jpg

Min kunskap och sätt att coacha har också spridit sig över gränserna på ett helt nytt sätt detta året. Redan 2017-2018 coachade jag Norska landslaget i agility, och i år var jag en del av Svenska landslaget i agility. Förutom dessa officiella samarbeten har jag flera individer jag coachar på flera kontinenter runt om i världen. Förstå hur häftigt det är att kunna coacha någon från Australien härifrån Sverige!

Individuell coachning är något jag vill utöka ytterligare. Trivs oerhört BRA med att få stötta andra i deras satsning att nå toppen! Eller… att våga tävla och våga göra sitt bästa! ALLA nivåer är precis lika viktiga för mig!

Föreläsningar och utbildningshelger

Hundklubbar och aktörer i Sverige, Norge och Danmark har varit på kartan i år. Nästa år väntar Finland. Extra roligt var att besöka Rocksulan dansklubb och Ulricehamnsbygdens Ridklubb – det är detta jag menar, Podden ger ringar på vattnet! Det jag gör märks och syns. Höll på att glömma… flera gymnasieskolor. Dessutom samarbete med SISU IU Västra Götaland.

IMG-2110.jpg

Att föreläsa är bland det roligaste jag vet och jag ser fram emot att få föreläsa MASSOR nästa år och att utveckla en spännande föreläsningshelg tillsammans med Vulkan. Nästa år kommer att bli galet roligt – mer om det i inlägget om 2020.

Ps. Bilden ovan har Frida Remgård gjort, det är Bat och jag. ÄLSKAR den! Tack!

Agility

Haft kurser regelbundet hos både Hundspektra i Borås och Göteborgs Hundarena. Det ÄR något speciellt att hålla kurser i agility… det ligger mig så enormt varmt om hjärtat. Fast jag tror att mina agilitykurser är något mer än bara agility… eller, jag upplever att de som går ofta lämnar kurskvällen med enormt positiva känslor. Vilket ger MIG enormt härlig känsla i kroppen.

Dessutom startade Linda Enberg, Heidi Penttillä och jag Maximerade agilityläger. H-vete vilken SUCCÈ!!! Hundvärlden (!) hade aldrig upplevt något liknande.  Vi har redan släppt fem läger för 2020 och… fulla. BOOM. Succé!

Även här på västkusten fortsätter samarbetet med Emelie Merenius på Vinna HC. Vi jobbar så bra tillsammans. Lyckades övertala Emelie att ta tre dagar av sin semester för att ha agilityläger tillsammans med mig, och MAGI är väl det enda rätt ordet. Även detta läger är FULLT inför 2020. Det vi har lagt till för nästa år är sex workshops-kvällar i maj och juni. Superroligt att jobba ihop!

Phew… nu har du fått svar på vad jag jobbar med – på riktigt. =)

BOKEN

Oj… höll ju på att glömma min bebis: Mental träning för agilityförare. Boken som sålde slut på första upplagen i ett NAFS! Fått sådan fin respons kring den och jag vet inte hur många bokcirklar den har startat upp – TACK för att ni UTNYTTJAR boken till max!

IMG-2090.jpg

Det ENDA jag ångrar är att jag döpte den till ”för agilityförare” – den är ju för ALLA!!! Å andra sidan har det inte hindrat andra sporter (inte bara hundsport) att köpa den och framförallt UPPSKATTA att ARBETA med den. För mig betyder det allra mest att folk ANVÄNDER den – den får INTE stå och damma i en bokhylla. Punkt.

Just nu jobbar jag med att översätta den till engelska, och översättningen är för alla hundsporter! Det får ändå bli hundsport – vi är lite udda, bara att inse. Hur många andra tror ni skulle tåla att få sin hjärna jämförd med en hundvalp?

Nu så… jag är ju trots allt hemma med Lo. Ovan får räcka att jobba med ”på riktigt”.

Familjen

IMG-2105.jpg

Lo, Mikael och rovdjuren. De som är livets guldkant. De som förgyller varenda jäkla dag. Lo som följer med på ALLT. Det den ungen inte är med om, finns inte. Han är fullkomligt fantastisk! Dessutom har han en fantastisk pappa som ställer upp till 100%. Jag hade ALDRIG kunnat göra allt det där jag räknar upp ovan utan honom (och mormor – icke att förglömma). Vi är ett TEAM – vår familj är helt enkelt ett DREAMTEAM.

Ledord: kärlek och förståelse.

IMG-2107.jpg

Uteliv

Får bli ett eget inlägg… Vi är ju för sjutton ute hela dagarna! Kan väl iaf skriva att hashtagen #naturreservatsjakt har utökats rejält detta året! Älsk på att kunna vara ute så mycket som vi är.

IMG-2104.jpg

IMG-2122.jpg

IMG-2101.jpg

Hundsport och löplopp

Bat och jag gör en satsning i agilityn. Tränar varje vecka ihop med Tina och Elva och tävlar ett par gånger. Det var riktigt roligt att komma ut – både att tävla och att få träffa alla VÄNNER! Superkul! Dock upptäckte vi en spänning i Bats rygg och hösten gick åt till att arbeta med den – vilket har gett resultat. Så skönt!

IMG-2115.jpg

Tanken var att tävla alla canicrosslopp i år. Den tanken sket sig totalt när jag valde jobb före tävling. Jag tycker verkligen det är genuint roligt att jobba – och eftersom de flesta vill kursa helger så krockar det med det egna tävlandet. SM såg ut att gå åt pipsvängen, men så kom Maria på Tusen tassar friskvård på den briljanta idén att jag kunde låna Emmas Gus. Och vilken match made in heaven det blev.

IMG-2095.jpg

Provsprang Gus och det var en av mina livs bästa upplevelser! Vilken grej! Sedan tog jag Gus och Lo med mig till Gävle och körde SM – TACK snälla Emma för lånet av din GULDKLIMP. Hade aldrig klarat hela den resan utan hjälp av Maria – TACK!!! Lo fick till och med låna hunden Elda och springa ett eget lopp och vinna medalj! TACK Maria, Anna och Therese för all support! Det SM.et har verkligen gett mersmak – att träna med Gus har gett mersmak. Vill MER!

IMG-2153.jpg

IMG-2092.jpg

På tal om att vilja MER! Jobb har gått före tävling. Agility har gått före löplopp. Bara fått till två löplopp i år… Tjurruset och Skatås mörkaste. Två lopp med grymt bra prestationer. Jag både vill och har MER att ge. Allt handlar om prioriteringar. Det jag kommer att arbeta för 2020 är att hitta en balans mellan tävling och jobb – ett stort mål som kommer kräva mycket planering!

IMG-2103.jpg

Vill ha MER av denna känsla! Känslan av att ha gjort ALLT och total UTMATTNING. Blodsmak i munnen och en kropp som bara LÄNGTAR efter vila.

Känslan efter ett riktigt tufft träningspass eller löplopp. Älskar den!

Ps. Armbandet på bilden fick jag av Emma Swärd som TACK!

Detaljer som gör enorm skillnad!

IMG-2106.jpg

TACK

Vill verkligen tacka MUSH – inne på vårt sjätte år tillsammans och jag känner att jag genuint från hjärtat vill rekommendera MUSH råfoder till hund och katt. De är en stor del av all min hundverksamhet och tacksam för det förtroende jag får och som jag ger tillbaka!

IMG-2098.jpg

NordicEko med bland andra KleanKanteen – det mest självklara valet till vårt uteliv. Ni är alltid en del av vår vardag. Samarbetet känns så rätt på alla sätt. Ser fram emot ett tredje år tillsammans!

IMG-2123.jpg

TACK Maria på Tusen tassar Friskvård. Maria skall ha all cred för hur Bat tagit sig tillbaka efter skadan – eller vad det nu var? – förra sommaren. Dessutom att hon på ett tidigt stadie kände spänningen i hans rygg, så att vi kunde sätta in behandling i tid. Proffsigt på alla plan. Ja, det du gjorde för oss inför och på SM har jag redan nämnt. TACK!

Swedemount – ni vet när en blir kär i ett klädmärke och sedan inte kan ha något annat? Jag är inte sån. Men jag har blivit sån! Jag kan genuint rekommendera Swedemount och YES vi har testat alla kläder i ALLA väder. Allt bara fungerar and I love em! Sista dagen den 31/12 att handla för 15% på swedemountshopen med koden evamarie15. Passa på =) TACK Swedemount för att ni gör grymma kläder som tål att användas av en träningstokig outdoorbrud och hennes lika galna barn!

51E64994-A15D-4751-88BE-637B03B565A2.JPG

 

TACK till dig som följer mig!

Det betyder kopiöst mycket att jag får lov att inspirera dig! Tveka inte att höra av dig!

Hemligheten med målsättning

View this post on Instagram

Hur ser dina målsättningar ut inför tävling? Handlar det mer om resultat än prestation? Vill berätta en hemlighet för dig; genom att fokusera på Dig och Er utveckling når du önskat resultat. Prestationsmål kan tex vara: ⏳ Gå ut till startpunkten. Stanna. Räkna till tre. Ok. 🐾 Förbereda och jobba varje hinder (skylt/moment). 🌸 VÅGA lita på det vi har tränat på. Vill du ha hjälp att utveckla dig i din träning och nå nya nivåer? Den 2 sept börjar Tävlingspsykologi för den ambitiösa hundföraren där vi steg för steg jobbar igenom olika verktyg för att du skall känna dig mer Självsäker och skapa tillit till den träning ni gör! Genom sju lektioner under 12 veckor kommer vi att jobba med målsättning, tankens kraft, visualiseringar, attityd, energi, mindset – ja helt enkelt alla pusselbitar för att du skall bli ditt bästa jag! För mig? För alla oavsett gren eller nivå! Är du redo? NU KÖR VI! #människansbästavän #hundträning #hundliv #dogsport #sportdog #hundsport #canicross #agilityhund #outnoutfocus

A post shared by Mental Coach (@evamariewergard) on

Hur ser dina målsättningar ut inför tävling? Handlar det snarare om resultat än prestation? Vill vinna! Ta 1:a priset. Nolla! Lyckas hamna på rätt sida av uppflyttningspoängen….?

Vill berätta en hemlighet för dig; genom att fokusera på Dig och Er utveckling når du önskat resultat.

Prestationsmål kan tex vara:
⏳ Gå ut till startpunkten. Stanna. Räkna till tre. Ok.
🐾 Förbereda och jobba varje hinder (skylt/moment).
🌸 VÅGA lita på det vi har tränat på.

Genom den målsättningen kommer du att utvecklas och därmed komma närmare den målsättning och de resultatmål du satt upp.

Vill du ha hjälp att utveckla dig i din träning och nå nya nivåer? Den 2 sept börjar Tävlingspsykologi 1 där vi steg för steg jobbar igenom olika verktyg för att du skall känna dig mer Självsäker och skapa tillit till den träning ni gör!

Genom sju lektioner under 12 veckor kommer vi att jobba med målsättning, tankens kraft, visualiseringar, attityd, energi, mindset – ja helt enkelt de pusselbitar du behöver för att du skall bli ditt bästa jag!

För mig undrar du kanske? För alla oavsett gren eller nivå!

Är du redo? NU KÖR VI!

ps. Mitt FB.konto har blivit hackat… så vill du nå mig för du det enklast via em.wergard@gmail.com

Tips vid ”Tänk om jag tränar fel!?”

Skärmavbild 2019-07-15 kl. 17.50.10.png

Skrev ett inlägg på instagram häromdagen:

Den förlamande rädslan – tänk om jag tränar fel…?!

Ja… Tänk om du tränar fel? Tänk om du tränar rätt! Tänk om det är så att all träning är ett steg framåt.

Antingen som erfarenhet eller som framgång. Det är en reell känsla som jag hör från flera olika håll. Särskilt med den nya hunden. Inte så ofta på den första hunden i början av karriären. Då tränar en på. Men sedan. Viljan att ”det måste bli rätt” snarare förlamar än förbättrar motivationen.

Våga misslyckas. Våga göra fel. Träna på att träna och att det är ok att det blir fel. Du lär dig av dem också. Tänk vad mycket kunskap du får!

VÅGA! VÅGA! VÅGA!

Skulle vilja ge ett par konkreta tips:
1. Mitt största råd är att göra. Att göra skapar beteenden som skapar motivation som skapar beteende… fortsätt göra. Gör bara gör. Bestäm dig för att även om det blir fel så blir det mer än att inte träna alls, för då blir det INGENTING.
Jag vet inte ens VAD!?
2. Börja med något. skriv ner dina egna tankar om vad du vill ha (framförgående, running, etc): välj ut TVÅ av dessa beteenden och börja med dem. Hellre två beteenden än inga.
Finns så många saker jag behöver träna… hur skall jag kunna välja två!? Skriv ner och dra lott om vad du skall börja med.
Men… jag vet inte ens var jag skall börja…?
3. Ta hjälp! Finns mängder av instruktörer och onlinekurser, träningsfilmer och konton – sök inspiration!
Men… jag mår så dåligt av att se andra och jämföra mig med dem…
4. Nu börjar vi närma oss den springande punkten. Jämförelsen med andra och rädslan att inte göra tillräckligt bra ifrån sig. Se just andra som INSPIRATION och inte speglar av vad du hade kunnat vara om du bara hade… eller om din hund bara hade haft en annan förare… eller om om om. De är andra. Du är du. Du är OK. Du är bra precis som du är.
Tystnad eller mothugg…
5. Tillbaka till toppen. Om du inte vågar börja skapar du en ännu högre barriär – en barriär som gör det svårare för dig att börja. Det är aldrig för sent att börja. Och du?
VARFÖR BÖRJADE DU TRÄNA HUND?
För att jag älskar min hund och tycker om att utvecklas…
6. Rollspel: tänk dig själv som ett nyfiket barn som inte ser några begränsningar. Om du hade varit det barnet idag; vad hade du då börjat med?
Jag säger inte att detta är enkelt. Jag säger inte att det är en quick fix. jag säger bara att det är värt det. Det är värt det för att du får göra det du tycker om, det DU tycker är kul tillsammans med DIN hund. Och du…. det är väl ändå det som räknas, på riktigt. Att ni två har roligt. Fakk the rest liksom.
KRAM! ❤

Träning ÄR kul!

66454590_10156051666722186_7359912677763710976_n.jpgTre läger på rad och fylld med GLÄDJE och MOTIVATION! Kommentarer som vid varje läger kom upp var: åh fys… nej. Vad tråkigt. Fy. Bara ordet löpning ger mig rysningar av obehag. jobbigt… tråkigt…

Jag hävdar att träning ÄR kul. Vi kan genom att göra träning utifrån våra egna förutsättningar faktiskt få den rolig! Upplever allt för många gånger att gemene man tror att träning skall se ut på ett specifikt sätt för att räknas. Nope säger jag. För det första:

ALL TRÄNING RÄKNAS!

Att springa 50 steg är bättre än noll steg. Att köra en minut vid spisen är mer än 0 min och chansen att det blir fler steg och fler minuter ökar med att jag faktiskt GÖR. Att inte göra kommer inte skapa mer motivation… att GÖRA skapar motivation. Att känna glädjen efter ett träningspass ÄR belönande och skapar bästa tänkbara förutsättningar för att göra det igen, igen och igen … och så är bollen i rullning. Nyckeln ligger i att GÖRA!

Vi har pratat och testat och faktum är att alla(?) har upplevt träningens eufori och faktiskt insett att träning… det är kul. På riktigt. Om vi gör den rolig. Varierar. Gör den ihop med hunden. Gör den anpassad till mig

VI TYCKER ATT DET ÄR KUL!

Du som kommit igång och faktiskt tycker träning är kul fast du tidigare inte gillade det – hur gjorde du?

 

Ett tips är att köra onlinekurs i fysträning för att få pass och ”bara gör’t!” 😀

 

Träna eller inte träna?

Efter intervjun med Jenny Damm och Nettan Johansson i veckans Mentala mästare dök en fundering kring träning upp på en kurs jag hade: ”Men hur skall jag kunna träna mer när det är så fult att träna mycket?”

Först blev jag perplex. Vadå fult att träna mycket? Sedan benade vi i det och det visade sig att i vissa kretsar (inom agility) är det tydligen ”fint” att träna så lite som möjligt och ändå lyckas. Citat av typen ”jag har inte tränat någonting inför denna tävling” dyker upp och så vinner de allt. Absolut finns det de som inte tränar särskilt mycket som tränar smart och får till bra resultat på mindre träning, men… vad är egentligen mindre träning? Vad innebär det att inte träna någonting? Jag personligen har väldigt svårt att tro att dessa personer tränar så lite som den som läser eller hör citatet tror att de gör.

OK. För det första ska vi alla träna smart. Dvs, vi skall inte träna så det blir ett slitage med skaderisk. Samtidigt behöver vi träna! SÅKLART!

Tittar jag på mina lydnadsvänner verkar deras träning ha en helt annan approach, gosh vad de tränar – OFTA! För att nå toppen behöver vi träna.

Jenny nämnde att hon upplevde att folk inte tränar. Kan detta vara hemligheten. Att de inte VÅGAR träna, eftersom det finns röster som säger att det är fult att träna mycket. Återigen, vad ÄR MYCKET TRÄNING?

Personligen är jag en förespråkare av korta träningspass, ofta. Jag har inga problem att köra ett par svängar på lekplatsen på morgonen, för att vid lunch göra ett par KF-skick och senare på kvällen köra ett par slalomingångar. Massor av små träningspass, som jag verkligen inte tror sliter på varken Bat eller mig.

Kommer ihåg när jag loggade all vår agilutyträning på bloggtown (100 år sedan) och en vän till mig konstaterade att ”oj vad mkt du hinner, jag hinner inte ens hälften av det – utan får satsa på kvalité”. Detta skrev hon helt utan shaming, utan helt enkelt ”jag har inte samma tid som du – altså tränar jag på ett annat sätt”. Hur vill du träna? Hur kan du träna?

Tillbaka till frågan: vad är mycket träning? Detta är jag övertygad om är en personlig åsikt. Jag vet att när jag tränade lite (nu pratar jag min egen träning, ej agility) och våndades över att jag inte tränar någointing, så var det ändå ett par timmar mer än de flesta andra. När jag tyckte att jag tränade MYCKET!!! Ja, då var det INGENTING i jämförelse med de som tränar på riktigt… med detta sagt. Personer kanske upplever att de inte tränar någonting i jämförelse med hur de brukade träna, ändå tränar de betydligt mer änd andra.

I hundsport har vi hundarna att ta hänsyn till. Vissa hundar fixar mindre träning än andra (då menar jag både fysiskt men framförallt psykiskt) och vi behöver vara smarta för att få till den kvalitén vi önskar. Andra hundar behöver(…) mer träning i alla former. Grattis om du och din hund matchar varandra och ni kan ge varandra den träning NI behöver eller inte behöver =) !

Med detta inlägg vill jag tala om för dig som tvekar och inte vågar träna – klart att ni skall träna. Lägg upp träningen smart: öka successivt, tänk på att variera träningen över veckan för att undvika repetativt slitage och … utvärdera! VILA om ni känner er slitna. Lyssna på din hund. SKRIV upp tankar från träningen = blir ni bättre? Känns hunden inte som vanligt? Massera igenom och lär känna din hund.

Hur tänker du kring detta? Hur upplever du träninsgklimatet?

 

2018 – a year for the future

Årsammanfattning för 2018. Igår när vi satt tillsammans för att sammanfatta året DÅ insåg jag allt som hänt! Hur är det möjligt… väljer att sammanfatta med ett par höjdpunkter varje månad. Pga dator så länkar jag bilder till insta.

Kort sammanfattning – ÅRET FÖR FRAMTIDEN

Satsade helhjärtat på framtiden: Lo, bok och podden. Aldrig ”jobbat” så lite som detta året… Ändå jobbat hårt den tid jag kunnat. Oerhört mycket tid utomhus – på stranden och i skogen tillsammans med Lo, Ozz och Bat, samt ponnyn Lord. Egna träningen har varit spartansk, i mina mått mätt, men räckte ändå till framgångar i de lopp jag ställde upp i – bla SM-brons. Bra känsla! Ärad att vara mental coach för Norska agilitylandslaget för andra året i rad – hedrande! Varit i Danmark och föreläst – kul att få sprida mental träning! Startade upp podden Mentala mästare – stort! Skrivit en bok – större! Blivit ambassadör och känner mig hedrad att få det förtroendet!

Höll på att glömma IGEN!! Första året i eget hus. VARFÖR har vi inte köpt hus tidigare. Livets bästa investering!!! Älskar att bo i hus tillsammans med min familj!

Januari.

Lo fyller 1 år och vi firar med pannkastårta och mys. Själv fyller jag senare 36 år och firar i det tysta =)

Börjar med att föreläsa vid MyDOG – fick ha Lo på ryggen… allt är möjligt.  Inleder även vårt sjätte…. år som MUSH-ambassadörer och står även i montern på just MyDOG. TACKSAM att få ha detta fantatsiska foder till mina rovdjur.

Vidare en sväng till Beates Dog Arena för mental träning. Norge är fantatsiskt och likaglad varje gång jag får åka dit! Lustigt, tappade rösten förra året och även idag (2019) sitter jag med halsen tilltäpt. Nyårstradition…?

FEBRUARI

Många bilder med snö! Mycket snö den vintern... åker pulka dagligen!

Åker till Danmark och har workshop i mental träning – får vänner som följer mig resten av året. Tacksam att få åka över bron för att få dela med mig av mental träning!

Agilitykurs på Kungliga Hundar i Göteborg varje söndag and I Love it! Fortsätter på lördagar i år (2019). KUL med fortsatt förtroende!

Tittar på OS och hör hur det svenska curlinglaget säger ”Vi gillar det vi får!” och inspireras av deras målmedvetenhet. Tänk att jag ett halvår senare får möta Agnes Knochenhauer och får intervjua det svenska OS-guldlaget när det gäller mental träning! ANYTHING IS POSSIBLE!!!!

Två onlineföreläsningar: en för draghundsportförbundet och en för Sveriges lantbruksuniversitet. Funderar över de möjligheter onlineföreläsningar kan ge en. Men lämnar idén. Något att ta upp 2019?

Mars

Inleder mars med en föreläsning på SBK Gbg avd som leder till en kvällskurs i praktisk mental träning. Sådant gillar jag, när föreläsningar leder till mervärde för de som lyssnar!

Beskriver Los första och andra år i ett inlägg. Känner en nyfikenhet inför 2019 – hur kommer dagarna att se ut framöver? Hur som, fortsatt massor av snörpromenader! Märks att vi tycker om att vara utomhus!

Åh FitDog-läger! Så roligt att ha dem… känns som evigheter sedan.

Haha, just ja… dörren och jag blev oense, och när jag kom hem bad den om ursäkt. Vi bor ihop med världens roligaste man ❤

APRIL

Börjar med att skriva ett av de mest likeade texterna för året — fascineras fortfarande över ämnet. Snön försvinner och vi är lika mycket ute som vanligt… Lo leker manekäng för MyONE i Knalleland. Coolaste ungen ever!

Det största som händer i april är att jag kommer i kontakt med Malin Lander och tillsammans börjar vårt ihärdiga arbete med vad som kommer att bli MENTALA MÄSTARE! Efter att ha kört LIVE-kalender så ville jag mer, och då var podcastformatet givet. Galet mycket jobb och så spännande! Hur skulle det tas emot?

Gör vår första intervju, med Marika Wagner och… det visade sig bli en framgångssaga. Började coacha henne i mental träning och det gick huuuur bra som helst! Nu 2019 har vi stora planer på G så håll utkik!

Springer en del och startar Isaberg Trailrun och VINNER! KUL =) Första pallplatsen sedan Loppan odlades i magen. ”Springer en del” – har ju världens bästa löpgrupp där vi ses en gång i veckan och ger järnet. Avslutar säsongen med spabad… är så lyckligt lottad över Therese och Jessica!

MAJ

Tillbaka i våtdräkten och swimrun… evigheter sedan! Galna är när jag ser på bilderna så kom värmen DIREKT! Från och med nu är det Strandhäng med shorts all the time. Galet!

Arrangerar fjärde upplagan av RUN WITH YOUR DOG och det blir samma succé som vanligt. trots värmen!

Mest tid går åt att lära sig redigera ljud… inför släppet av Mentala mästare. Jag tror ingen förstår hur mycket tid jag lagt på att lära mig redigera avsnitten. Helt sjukt… nu såhär efteråt kan jag tycka det är galet. Samtidigt. Det är en bra lärdom och jag har haft igen det på många andra plan. Jag förstår att folk tar bra betalt att redigera ljud – det är ett handarbete.

Här börjar jag även coacha mediumlandslaget när det gäller konditionsträning och DAMN vad de jobbar hårt – we are going to WC and WIN! HELL FREAKING YEAH!!! Så jäkla glad att de frågade mig!

JUNI

Något händer med Bat som gör att han inte kan gå. Röntgas och sätts på starka mediciner. Två dagar efter avslutad smärtstillande är han BACK. Vet fortfarande inte exakt var det var, men troligtvis förstoppning och träningsvärk… vila vila vila Hela månaden lång!

Första avsnittet av Mentala mästare släpps, Simon Sköld. Detta känns enormt. En podcast är född och jag är en del av allt arbete. Allt känns som att det kretsar runt podden, vilket det nog också gör… föreläser, håller kurser… men framförallt jobbar jag med podden och njuter utomhus med mina barn – opälsad och pälsade!

Inte helst sant… Fick frågan av Mikaela Holegård, vill du skriva en bok om mental träning för agilityförare. Absolut sa jag! Blev en sommar där jag satt varje morgon och skrev och skrev och skrev och skrev… nu när jag skriver detta så är boken snart på väg till pressarna. SNART är den tillgänglig för dig. Helt sjukt vad jag går in i workmode när jag gör ngt jag vill. Coolt!

Just ja, de mest episka backintervallerna ever!! 10 min backe. Låter väl som en peace of cake eller… inte om du enbart klockar backlöpningen…. 45 sek tog det upp, cirka… blev en del varv om vi säger så. Dimma är en powerdog och det var tack vare detta passet som jag sedan frågade Therese om jag fick låna Dimma till SM.

Springer Bocksten Trailrun typ halvmara i backig terräng. Mitt mål är att softa ett långpass. Noll koll på antalet anmälda, är väl ett litet myslopp. I startfållan hetsas jag fram i täten och en vän till mig säger: softa? Är du inte klok! Här skall jagas PB! Ja ha… DÄR sprack min hjärna och jag körde som en crazy maniac! Jag vet! Efter att ha sprungit som längst 8 km i lungt tempo drar vi ut i tävlingstempo på en halvmara i terräng. Ja… höll hel vägen in i mål, 13 plats av 80 startande och galet NÖJD! Min hjärna är inte klok… någonstans. Inte min kropp heller. Tacksam för dem båda!

JULI

Börjar hos Maria på Tusen tassarfriskvård och det har varit det bästa valet ever! NU är vi dessutom ambassadörer för Tusen tassar och väldigt tacksamma för allt Maria har gjort för Bat! Mycket vattentraskande blir det denna varma sommar.

Årets mest lyssnade avsnitt på Mentala mästare släpps, givetvis med agilitystjärnan JENNY DAMM! Bästa ever!

Hela sommaren har jag bestämt mig för att vara ”jobbfri” – för podden och skrivandet är ju inte jobb. Doh! Alltså zero nada jobbuppdrag utan bara uteliv med bärplock och bad varenda dag hela freaking sommaren!

AUGUSTI

Mikael får semester och jag tar ”riktig” semester. Förinspelar och redigerar fyra avsnitt och kan därmed på riktigt vara ledig hela augusti. Ja, förutom att jags kriver bok då… det är lustigt hur en definierar saker olika. I ena delen av mitt huvud har jag haft 3 månader smester, i min andra del inser jag att jag bara frigjort tid för arete för framtiden: pod och bok. En insikt att ta med sig inför planerandet av 2019. Vad är fritid och vad är FRI TID?

Back in tha water! Sofia och jag kör Ten Island swimrun – vilket visade sig vara ett av de tokigaste loppen ever. Ja, de fick leda om banan för att havet blev FÖR riskabelt. Väldigt tacksam för att få uppleva havets krafter igen – det är så mäktigt! Känslan är oslagbar. TACK Sofia!

SEPTEMBER

NU börjar jag jobba igen… genomför Run with your dog i Borås, kväll och ösregn… blev e succé ändå och jag LÄNGTAR till årets upplaga!

Får ÄRAN att vara för andra året i rad vara mental coach för Norska landslaget i agility! TACKSAM!!!!!

Bestämmer mig för att inte starta Bat på barmarks SM och får låna Dimma, Tack Therese.  Visar sig att vi är ett dreamteam och trots att det inte skulle vara möjligt ”på pappret” springer vi hem en bronsmedalj!!!! Kan vara en av de medaljer jag är mest stolt över – mycket också för att vi sprang hem den för Dimma och Therese!

Månaden vi ”blir med häst” – grannens ponny blir vår hur mycket vi vill och i stort sett dagligen är vi i stallet och mockar och borstar. Lycklig att kunna ge Lo detta! Lord är ofta med ute i skogen tillsammans med oss. Tokiga familjen med en 1,5åring, två hundar och en ponny… älskar livet! Detta är även månader Mikael skaffar GoPro och den är grym! Älsk på den kameran!

OKTOBER

Vi blir AMBASSADÖRER för NordicEko som bland annat har Klean Kanteen – lyckan är total! Känner hur allt arbete med podden och livet börjar ge utdelning – vi är på väg någonstans och vi gör mer! Produkterna passar desustom oss med uteliv som handen i handsken. Jag blir lika glad varje dag som jag fyller vår termos, vattenflaska och mattermos och ger oss iväg. Det är FRIHET!

Just ja! Höll på att glömma! Hemmaklubben Partille BK arrangerar västkustsdraget – västkustens första officiella draghundstävling. HÄFTIGT!!!! Dessutom blir vimedbjudna på en födelseagsresa till Teneriffa – njuter i fulla drag tillsammans med hela familjen!

NOVEMBER

Har löpläger, andra för året, och det blir en sådan braksuccé att jag får följa hur 80% av de som deltog träna HUR MYCKET som helst resten av året. Precis sådant som jag lever på. Att inspirera!!! Även det första löplägret blev en succé och… alltså, fler borde verkligen börja springa med dina hundar! Nästa år kommer det explodera tror jag!

Denna månad blir vi AMBASSADÖRER för Swedemount! Ni vet känslan när du tar på dig kläder och känner att du hittat hem – den känslan!

DECEMBER

Allt handlar om julkalendern. Känner att det tog väldigt mycket tid och utrymme och skall se över hur jag vill göra med den nästa år – ja iår. Jag VILL göra den, men kanske kan vara lite smart och göra tre luckor i månaden och slippa göra allt på studs… haha.

Inte allt… det allra mesta handlar om att ge Lo bästa tänkbara uppväxt och det får jag säga att vi gör jäkligt bra Mikael och jag. Tryggheten själv fylld med en inre självkänsla som jag vill göra allt för att växa!

 

TACK 2018 – du har varit magisk. Kram

 

 

 

Mentala mästare – Jenny Damm

Jenny Damm mentala mästare

Foto: Martin Rimby

Avsnittet på Mentala mästare alla väntat att få lyssna på: Jenny Damm. Kan säga att det blev en oerhört givande intervju med massor av guldkorn. Inspiration de lux för alla agilityfantaster!

Alla tankar är hands-on agility. Tror att de allra flesta av er fick med er mycket. Några saker jag ändå vill reflektera lite extra över är:

Spara energi: var medveten om HUR du nyttjar din energi på tävling. Titta på andra ekipage, absolut, gör det då AKTIVT (se nedan). Annars, dra iväg på promenad eller vila dig på annat sätt. Helt enkelt, var medveten om HUR du spenderar din tid för att verkligen göra den värdefull inför nästa prestation.

Se & lär. En sådan viktig sak som Jenny tog upp, att vara AKTIV på kurs och när du tittar på agility. Verkligen ta in vad som händer. Just nu är det Summer Camp vid Lotushallen och jag hoppas att deltagarna suger in sig kunskap, även när de själva inte kör.

Låt inget störa dig. Oavsett om det handlar om regn, tråkig bana eller att allt är åt helvete, kom ihåg det Jenny sa:

Du är som allra nöjdast när du gjort ditt bästa. Gör alltid ditt bästa!

Vill du dela med dig av ditt JÄVLIGASTE störningsögonblick, där du trots störningar gick in och gjorde ditt jobb, och gjorde det jäkligt bra!

 

Kommer under hösten att besöka Forsakars BK, AmNi’s i Sundsvall, Göteborgs HU, Stockholm (SBK) för föreläsning och workshop i ämnet mental träning.

Vill du att jag kommer till din klubb också? Maila em.wergard@gmail.com så ser vi vad vi kan hitta på tillsammans!