Lucka 9: Misslyckas!

14165Kommer ihåg när jag sitter framför juryn inför uttagningen till Atleterna 2014 och får frågan:

Hur hanterar du ett misslyckande?

Tittar genuint förvånat på dem och svarar: ”jag vet inte… jag har aldrig misslyckats”. Det blev helt tyst i rummet.

Vad jag menar är inte att jag alltid lyckas med allt, åh nej. Vad jag menar är att jag inte ser misslyckanden som just misslyckande. Jag ser dem som en möjlighet att utvärdera och omdefiniera mina mål.

Om jag inte lyckades genom den väg jag valt betyder det inte att det inte går, bara att jag får välja en annan väg.

Inställning och attityd väljer vi – detsamma hur vi hanterar ett misslyckande. Genom att reflektera över detta gör du dig redo.

Så, nästa gång du möter en återvändsgränd: vad kommer din inställning att vara då?

 

Lucka 8: tar du möjligheten när den ges?

img_1946Vi pratar inom idrottspsykologi ofta om att SKAPA sina möjligheter. Inom samma område finns att våga TA möjligheten när den uppenbarar sig.

När TOG du möjligheten sist?

Vad betyder detta ens? Att skapa en chans är enkelt. Jag drömmer om att få gå kurs för en viss person och ser till att bjuda in denne själv och arrangerar kursen. Att ta möjligheten är att upptäcka kursen och faktiskt anmäla sig.

Vilken dum fråga – vill man något gör man väl det om chansen ges? Är det verkligen så… Jag tycker om Emenems låt som jag citerat i bilden (se youtube med full lyrics nedan). Vill verkligen att du reflekterar över alla möjligheter som ges – dagligen – hur ställer du dig till dem? Väljer du att ta dem eller att tänka ”tar det en annan gång … nästa gång, då! … passar inte riktigt nu…”.

  1. Bli medveten om möjligheterna. Bara att läsa detta kommer att göra dig mer medveten – börja leta i vardagen.
  2.  Ta chansen. Nej, jag menar inte att du skall kasta dig in i saker, men börja tänka JA innan du automatiskt säger nej. Faktiskt fundera där och då på att ta chansen.

Lycka till!

Julklappstips! Den 27 december drar vi igång igen med tävlingspsykologikursen online. Perfekt att ge bort till någon du tror behöver det eller varför inte önska sig själv!? Ta chansen, eller hur var det.

unnamed

Lucka 7: återhämtning efter urladdning

img_3018Dagens fråga:

Hur återhämtar du dig efter en urladdning?

Mycket fokus ligger i hur vi skall hantera känslor och tankar inför och under tävling. Med denna lucka vill jag lyfta funderingarna på att även lägga fokus efter en mental urladdning! Dels hantera motgång liksom framgång. Men också kunna hantera den känslomässiga urladdning som sker – oavsett prestation!

För mig handlar det om att gå tillbaka till naturen – back to basic. Vad älskar jag med livet? Varför har jag hund? Vad tycker vi är roligt att göra tillsammans?

Jag började besöka naturreservat i samband med landslagsuttagningen i agility 2007. Jag kände att det gjorde mig gott att både innan och efter tävling leta mig ut i naturen för att andas ihop med mina hundar.Även under pågående mästerskap eller tävlingar letar jag mig gärna ut i skogen för att nollställa systemet. Vandra och få utlopp för alla hormoner som är i omlopp i kroppen. Få tänka på annat. För mig fungerar naturen som en frizon – där jag kan ladda batterierna inför nästa utmaning.

Vilket/vilka knep använder du?

Lucka 6: Takes two to tango

img_1410Ibland upplever jag att vi stirrar oss blinda på hunden i vår träning. Detaljer kring olika beteenden hunden skall utföra, hundens attityd, hundens förmåga att hantera störningar etc. Detta SKA givetvis ta utrymme – MEN hur är det med DIG: människan invid din hunds sida?

Hur mycket tid lägger du på din egen utveckling? 

Här pratar jag om både den mentala förberedelsen likväl som den fysiska förberedelsen. Orkar du en hel dags tävlande? Får du i dig tillräckligt med näring? Är DIN attityd vid de olika momenten eller inför starten den bästa för er?

Ta ett steg tillbaka och reflektera över vad du skulle kunna utveckla för att du och din hund skall bli ett ännu starkare team tillsammans där ute på banan. Kom ihåg:

Ni är två där inne på banan!

Lucka 5: ut och spring!

img_1723Denna veckas uppgift kan te sig långt borta från mental träning, men faktum är att motion har visat sig vara en nyckel till att kunna prestera bra – även under sådant som matteprov!

Vi syresätter inte bara musklerna utan även hjärnan! Vi får bättre reaktionsförmåga, lättare att fatta beslut och dessutom får hormonnivåer som gör att vi kan kan hantera stress bättre.

Så, som en BONUS (tacka Mikael för detta!) kommer jag att varje vecka under december månad att bjuda på veckans Out-n-Out.endurance pass! På det sättet får ni även en inblick i hur dessa pass kan se ut och varför alla så glatt taggar #outnoutendurance på Insta och ler med svetten rinnande!

Vi blandar styrka & löpning och som veckans rubrik säger så bjuder vi denna vecka på tre olika löppass – baserat på tre olika nivåer. Detta för att just DU skall hitta en nivå som passar just DIG. Alla kan springa, det beror bara på vilken nivå vi lägger oss på!

Kondition (ca 30 min)

UPPVÄRMNING 5 min.  
Gå eller jogga i ett tempo där du kan prata och där du känner att du kan öka när passet väl börjar.
Under denna tid får även hunden rasta av sig = OK att stanna till för att lukta etc.

A: (2 min jogg – 3 min gång) x 5
2 min jogg – låt pulsen öka, håll prattempo
3 min gång – låt pulsen gå ner
Upprepa fem gånger
= totalt 10 min jogg och 15 min gång

B: (5 min jogg – 3 min gång) x 3
5 min jogg i prattempo eller högre
3 min gång, återhämtning
Upprepa tre gånger.
Totalt 15 min jogg och  9 min återhämtning.

C: Björgenintervaller: (4 minuters intervaller med 1 min joggvila emellan)x4
5 min extra uppvärmning i form av jogg
4 min ökat tempo – våga ÖKA!
1 min lugnare jogg, försök bibehålla joggen under återhämtningen.
Upprepa fyra gånger
= totalt 16 min intervaller och 5 min återhämtningsjogg

Lycka till och NJUT av att ge dig ut med din allra bästa vän!

Blir du sugen på mer? Varför inte anmäla till RUN with your DOG som går den 26 maj i Borås (anmälan öppen) eller 1 september i Stockholm (anmälan öppnar våren 2017)? Garanterat en fantastisk upplevelse!

Lucka 4: Dela med dig av DITT bästa motivationstips!

img_7170Igår kom jag in på det här med motivation – hur jag hittar den dagliga motivationen när det tar emot genom att fråga mina hundar.

Hur det än är, för att komma någonstans behöver vi ha en målmedvetenhet och ta de där dagliga små eller stora stegen för att utvecklas och närma oss vårt mål. För att vara målmedveten behöver vi jobba med vår motivation.

Här tänker jag att vi kan hjälpas åt med tips. Vi är alla olika och motiveras på olika sätt, så frågan är enkel:

Vad får dig att arbeta framåt när det tar emot?

Tänk högt och lågt. Tänk inuti boxen och tänk utanför boxen. Ge tips som du tror alla läst och ge tips som du tror andra kanske tycker låter helt galet! Vad som helst platsar här.

Ett par av mina tips:

  • Peppbilder! Bilder som påminner mig om vägen, målet om hur roligt det är! Har dem överallt: på mobilen, i datorn och på spegeln. Jag vill se dem, påminnas: DIT skall vi – SÅ vill jag känna!
  • Ta på sig träningskläder när jag vaknar – gör mig redo oavsett. Kan också vara att packa träningsväskan kvällen innan.
  • Boka träning med en vän – få saker är lika motiverande som att dela målmedvetenheten med någon

Nu är det din tur – ser fram emot att läsa allas svar!

unnamed.jpg

Lucka 3 – vad säger din hund?

unnamedAllt med ett mål inte är roligt, särskilt inte när vintern är hård, det regnar eller snöar och att göra de där avbockningarna av träningsmålen tar emot när iskylan biter sig fast i en.

Om du frågar din hund – vad handlar livet om?

DÅ brukar jag stanna upp. Titta min bästa vän i ögonen och fråga: vad tycker du är ROLIGT!? Svaret mina hundar ger mig är alltid detsamma: vad som helst bara vi får vara vid din sida.❤

Där hittar jag mycket av min motivation, i mina hundars ögon och i deras vilja att hitta på saker tillsammans med mig.

Vad svarar din hund om du ställer frågan: Vad handlar livet om?