2018 – a year for the future

Årsammanfattning för 2018. Igår när vi satt tillsammans för att sammanfatta året DÅ insåg jag allt som hänt! Hur är det möjligt… väljer att sammanfatta med ett par höjdpunkter varje månad. Pga dator så länkar jag bilder till insta.

Kort sammanfattning – ÅRET FÖR FRAMTIDEN

Satsade helhjärtat på framtiden: Lo, bok och podden. Aldrig ”jobbat” så lite som detta året… Ändå jobbat hårt den tid jag kunnat. Oerhört mycket tid utomhus – på stranden och i skogen tillsammans med Lo, Ozz och Bat, samt ponnyn Lord. Egna träningen har varit spartansk, i mina mått mätt, men räckte ändå till framgångar i de lopp jag ställde upp i – bla SM-brons. Bra känsla! Ärad att vara mental coach för Norska agilitylandslaget för andra året i rad – hedrande! Varit i Danmark och föreläst – kul att få sprida mental träning! Startade upp podden Mentala mästare – stort! Skrivit en bok – större! Blivit ambassadör och känner mig hedrad att få det förtroendet!

Höll på att glömma IGEN!! Första året i eget hus. VARFÖR har vi inte köpt hus tidigare. Livets bästa investering!!! Älskar att bo i hus tillsammans med min familj!

Januari.

Lo fyller 1 år och vi firar med pannkastårta och mys. Själv fyller jag senare 36 år och firar i det tysta =)

Börjar med att föreläsa vid MyDOG – fick ha Lo på ryggen… allt är möjligt.  Inleder även vårt sjätte…. år som MUSH-ambassadörer och står även i montern på just MyDOG. TACKSAM att få ha detta fantatsiska foder till mina rovdjur.

Vidare en sväng till Beates Dog Arena för mental träning. Norge är fantatsiskt och likaglad varje gång jag får åka dit! Lustigt, tappade rösten förra året och även idag (2019) sitter jag med halsen tilltäpt. Nyårstradition…?

FEBRUARI

Många bilder med snö! Mycket snö den vintern... åker pulka dagligen!

Åker till Danmark och har workshop i mental träning – får vänner som följer mig resten av året. Tacksam att få åka över bron för att få dela med mig av mental träning!

Agilitykurs på Kungliga Hundar i Göteborg varje söndag and I Love it! Fortsätter på lördagar i år (2019). KUL med fortsatt förtroende!

Tittar på OS och hör hur det svenska curlinglaget säger ”Vi gillar det vi får!” och inspireras av deras målmedvetenhet. Tänk att jag ett halvår senare får möta Agnes Knochenhauer och får intervjua det svenska OS-guldlaget när det gäller mental träning! ANYTHING IS POSSIBLE!!!!

Två onlineföreläsningar: en för draghundsportförbundet och en för Sveriges lantbruksuniversitet. Funderar över de möjligheter onlineföreläsningar kan ge en. Men lämnar idén. Något att ta upp 2019?

Mars

Inleder mars med en föreläsning på SBK Gbg avd som leder till en kvällskurs i praktisk mental träning. Sådant gillar jag, när föreläsningar leder till mervärde för de som lyssnar!

Beskriver Los första och andra år i ett inlägg. Känner en nyfikenhet inför 2019 – hur kommer dagarna att se ut framöver? Hur som, fortsatt massor av snörpromenader! Märks att vi tycker om att vara utomhus!

Åh FitDog-läger! Så roligt att ha dem… känns som evigheter sedan.

Haha, just ja… dörren och jag blev oense, och när jag kom hem bad den om ursäkt. Vi bor ihop med världens roligaste man ❤

APRIL

Börjar med att skriva ett av de mest likeade texterna för året — fascineras fortfarande över ämnet. Snön försvinner och vi är lika mycket ute som vanligt… Lo leker manekäng för MyONE i Knalleland. Coolaste ungen ever!

Det största som händer i april är att jag kommer i kontakt med Malin Lander och tillsammans börjar vårt ihärdiga arbete med vad som kommer att bli MENTALA MÄSTARE! Efter att ha kört LIVE-kalender så ville jag mer, och då var podcastformatet givet. Galet mycket jobb och så spännande! Hur skulle det tas emot?

Gör vår första intervju, med Marika Wagner och… det visade sig bli en framgångssaga. Började coacha henne i mental träning och det gick huuuur bra som helst! Nu 2019 har vi stora planer på G så håll utkik!

Springer en del och startar Isaberg Trailrun och VINNER! KUL =) Första pallplatsen sedan Loppan odlades i magen. ”Springer en del” – har ju världens bästa löpgrupp där vi ses en gång i veckan och ger järnet. Avslutar säsongen med spabad… är så lyckligt lottad över Therese och Jessica!

MAJ

Tillbaka i våtdräkten och swimrun… evigheter sedan! Galna är när jag ser på bilderna så kom värmen DIREKT! Från och med nu är det Strandhäng med shorts all the time. Galet!

Arrangerar fjärde upplagan av RUN WITH YOUR DOG och det blir samma succé som vanligt. trots värmen!

Mest tid går åt att lära sig redigera ljud… inför släppet av Mentala mästare. Jag tror ingen förstår hur mycket tid jag lagt på att lära mig redigera avsnitten. Helt sjukt… nu såhär efteråt kan jag tycka det är galet. Samtidigt. Det är en bra lärdom och jag har haft igen det på många andra plan. Jag förstår att folk tar bra betalt att redigera ljud – det är ett handarbete.

Här börjar jag även coacha mediumlandslaget när det gäller konditionsträning och DAMN vad de jobbar hårt – we are going to WC and WIN! HELL FREAKING YEAH!!! Så jäkla glad att de frågade mig!

JUNI

Något händer med Bat som gör att han inte kan gå. Röntgas och sätts på starka mediciner. Två dagar efter avslutad smärtstillande är han BACK. Vet fortfarande inte exakt var det var, men troligtvis förstoppning och träningsvärk… vila vila vila Hela månaden lång!

Första avsnittet av Mentala mästare släpps, Simon Sköld. Detta känns enormt. En podcast är född och jag är en del av allt arbete. Allt känns som att det kretsar runt podden, vilket det nog också gör… föreläser, håller kurser… men framförallt jobbar jag med podden och njuter utomhus med mina barn – opälsad och pälsade!

Inte helst sant… Fick frågan av Mikaela Holegård, vill du skriva en bok om mental träning för agilityförare. Absolut sa jag! Blev en sommar där jag satt varje morgon och skrev och skrev och skrev och skrev… nu när jag skriver detta så är boken snart på väg till pressarna. SNART är den tillgänglig för dig. Helt sjukt vad jag går in i workmode när jag gör ngt jag vill. Coolt!

Just ja, de mest episka backintervallerna ever!! 10 min backe. Låter väl som en peace of cake eller… inte om du enbart klockar backlöpningen…. 45 sek tog det upp, cirka… blev en del varv om vi säger så. Dimma är en powerdog och det var tack vare detta passet som jag sedan frågade Therese om jag fick låna Dimma till SM.

Springer Bocksten Trailrun typ halvmara i backig terräng. Mitt mål är att softa ett långpass. Noll koll på antalet anmälda, är väl ett litet myslopp. I startfållan hetsas jag fram i täten och en vän till mig säger: softa? Är du inte klok! Här skall jagas PB! Ja ha… DÄR sprack min hjärna och jag körde som en crazy maniac! Jag vet! Efter att ha sprungit som längst 8 km i lungt tempo drar vi ut i tävlingstempo på en halvmara i terräng. Ja… höll hel vägen in i mål, 13 plats av 80 startande och galet NÖJD! Min hjärna är inte klok… någonstans. Inte min kropp heller. Tacksam för dem båda!

JULI

Börjar hos Maria på Tusen tassarfriskvård och det har varit det bästa valet ever! NU är vi dessutom ambassadörer för Tusen tassar och väldigt tacksamma för allt Maria har gjort för Bat! Mycket vattentraskande blir det denna varma sommar.

Årets mest lyssnade avsnitt på Mentala mästare släpps, givetvis med agilitystjärnan JENNY DAMM! Bästa ever!

Hela sommaren har jag bestämt mig för att vara ”jobbfri” – för podden och skrivandet är ju inte jobb. Doh! Alltså zero nada jobbuppdrag utan bara uteliv med bärplock och bad varenda dag hela freaking sommaren!

AUGUSTI

Mikael får semester och jag tar ”riktig” semester. Förinspelar och redigerar fyra avsnitt och kan därmed på riktigt vara ledig hela augusti. Ja, förutom att jags kriver bok då… det är lustigt hur en definierar saker olika. I ena delen av mitt huvud har jag haft 3 månader smester, i min andra del inser jag att jag bara frigjort tid för arete för framtiden: pod och bok. En insikt att ta med sig inför planerandet av 2019. Vad är fritid och vad är FRI TID?

Back in tha water! Sofia och jag kör Ten Island swimrun – vilket visade sig vara ett av de tokigaste loppen ever. Ja, de fick leda om banan för att havet blev FÖR riskabelt. Väldigt tacksam för att få uppleva havets krafter igen – det är så mäktigt! Känslan är oslagbar. TACK Sofia!

SEPTEMBER

NU börjar jag jobba igen… genomför Run with your dog i Borås, kväll och ösregn… blev e succé ändå och jag LÄNGTAR till årets upplaga!

Får ÄRAN att vara för andra året i rad vara mental coach för Norska landslaget i agility! TACKSAM!!!!!

Bestämmer mig för att inte starta Bat på barmarks SM och får låna Dimma, Tack Therese.  Visar sig att vi är ett dreamteam och trots att det inte skulle vara möjligt ”på pappret” springer vi hem en bronsmedalj!!!! Kan vara en av de medaljer jag är mest stolt över – mycket också för att vi sprang hem den för Dimma och Therese!

Månaden vi ”blir med häst” – grannens ponny blir vår hur mycket vi vill och i stort sett dagligen är vi i stallet och mockar och borstar. Lycklig att kunna ge Lo detta! Lord är ofta med ute i skogen tillsammans med oss. Tokiga familjen med en 1,5åring, två hundar och en ponny… älskar livet! Detta är även månader Mikael skaffar GoPro och den är grym! Älsk på den kameran!

OKTOBER

Vi blir AMBASSADÖRER för NordicEko som bland annat har Klean Kanteen – lyckan är total! Känner hur allt arbete med podden och livet börjar ge utdelning – vi är på väg någonstans och vi gör mer! Produkterna passar desustom oss med uteliv som handen i handsken. Jag blir lika glad varje dag som jag fyller vår termos, vattenflaska och mattermos och ger oss iväg. Det är FRIHET!

Just ja! Höll på att glömma! Hemmaklubben Partille BK arrangerar västkustsdraget – västkustens första officiella draghundstävling. HÄFTIGT!!!! Dessutom blir vimedbjudna på en födelseagsresa till Teneriffa – njuter i fulla drag tillsammans med hela familjen!

NOVEMBER

Har löpläger, andra för året, och det blir en sådan braksuccé att jag får följa hur 80% av de som deltog träna HUR MYCKET som helst resten av året. Precis sådant som jag lever på. Att inspirera!!! Även det första löplägret blev en succé och… alltså, fler borde verkligen börja springa med dina hundar! Nästa år kommer det explodera tror jag!

Denna månad blir vi AMBASSADÖRER för Swedemount! Ni vet känslan när du tar på dig kläder och känner att du hittat hem – den känslan!

DECEMBER

Allt handlar om julkalendern. Känner att det tog väldigt mycket tid och utrymme och skall se över hur jag vill göra med den nästa år – ja iår. Jag VILL göra den, men kanske kan vara lite smart och göra tre luckor i månaden och slippa göra allt på studs… haha.

Inte allt… det allra mesta handlar om att ge Lo bästa tänkbara uppväxt och det får jag säga att vi gör jäkligt bra Mikael och jag. Tryggheten själv fylld med en inre självkänsla som jag vill göra allt för att växa!

 

TACK 2018 – du har varit magisk. Kram

 

 

 

Annonser

Mentala mästare – Jenny Damm

Jenny Damm mentala mästare

Foto: Martin Rimby

Avsnittet på Mentala mästare alla väntat att få lyssna på: Jenny Damm. Kan säga att det blev en oerhört givande intervju med massor av guldkorn. Inspiration de lux för alla agilityfantaster!

Alla tankar är hands-on agility. Tror att de allra flesta av er fick med er mycket. Några saker jag ändå vill reflektera lite extra över är:

Spara energi: var medveten om HUR du nyttjar din energi på tävling. Titta på andra ekipage, absolut, gör det då AKTIVT (se nedan). Annars, dra iväg på promenad eller vila dig på annat sätt. Helt enkelt, var medveten om HUR du spenderar din tid för att verkligen göra den värdefull inför nästa prestation.

Se & lär. En sådan viktig sak som Jenny tog upp, att vara AKTIV på kurs och när du tittar på agility. Verkligen ta in vad som händer. Just nu är det Summer Camp vid Lotushallen och jag hoppas att deltagarna suger in sig kunskap, även när de själva inte kör.

Låt inget störa dig. Oavsett om det handlar om regn, tråkig bana eller att allt är åt helvete, kom ihåg det Jenny sa:

Du är som allra nöjdast när du gjort ditt bästa. Gör alltid ditt bästa!

Vill du dela med dig av ditt JÄVLIGASTE störningsögonblick, där du trots störningar gick in och gjorde ditt jobb, och gjorde det jäkligt bra!

 

Kommer under hösten att besöka Forsakars BK, AmNi’s i Sundsvall, Göteborgs HU, Stockholm (SBK) för föreläsning och workshop i ämnet mental träning.

Vill du att jag kommer till din klubb också? Maila em.wergard@gmail.com så ser vi vad vi kan hitta på tillsammans!

Mentala mästare: tagga när det ÄR din tur

Stefanholm.jpg

Fascinationen för höjdhopp har alltid funnits hos mig och att få prata med Stefan Holm var verkligen stort för mig. Det han gjorde bland annat på OS i Aten är episkt, helt klart en bragd.

Du måste lyssna på detta avsnitt av podcasten Mentala mästare. Stefan bjuder verkligen på så mycket tankar från sin fantastiska karriär som höjdhoppare. Efter att ha lyssnat på avsnittet flera gånger har jag en lång lista av tips, men har till detta inlägg valt ut det jag tycker att du skall ta med det specifikt!

  • Trigga igång när ni ska prestera! Låter det som ett helt självklart tips? Låt mig ställa dig frågan: när går du igång? Är det när du väntar utanför banan, går in på plan eller är det när du tar av halsbandet på hunden? Tänk om föregående ekipage drar ut på tiden eller går av tidigare? Tänk om domaren ber om ett par minuter extra för att kolla tiden/banan/protokollet? Fundera på när ni VILL gå in i bubblan.

 

  • Talang handlar också om att säga nej. Du kommer att behöva försaka saker på vägen för att kunna nå ditt mål. Det kan vara sovmornar, eventuella fester eller resor och det kan vara att du behöver spara pengar för att kunna gå den specifika kursen. Jag tycker det kan vara bra att se den delen av resan också, och aktivt välja att ta chansen och våga satsa. Se vad du VILL prioritera för att nå ditt mål. (Sedan, mina tankar om talang kan du läsa om i ett tidigare blogginlägg).

 

  • Lek! – finns minsta rädsla för prestationen, gör prestationen lekfull. När jag föreläser säger jag alltid att mental träning är precis som hundträning – and here it is! I Stefans fall höjdhopp pratade vi om rädslan att riva och att jobba på höjder du är trygg med. Öka successivt. Plötsligt är rädslan borta och you are back! Hur kan vi applicera det till hunderiet? Spontant täcker jag på tex blindbyten. Generellt att våga springa på. Våga lita på sin hund under tävling. Vilken rädsla skulle du kunna leka bort?

Fler tips hittar du både på Facebooksidan Mentala mästare som på vår instagram.

Som sagt… min lista är så lång… men, kanske hörde du något som inte jag uppfattade. Vad tar DU med dig från veckans avsnitt av Mentala mästare med Stefan Holm?

 

Mentala mästare: våga TÄNKA tanken

 

marika.jpg

För mig är Marika Wagner pannben personifierad. Så mycket power hon delar med sig av under avsnittet, och mycket tänkvärt. Har listat fler punkter som du hittar på vårt instakonto @mentalamastare

Börja med att lyssna på veckans avsnitt av podcasten Mentala mästare där vi kommer in på att gräva djupare när det tar emot. Men också sådant som höga ambitioner.

Det behövs fler som vill vinna än den som faktiskt vinner.

  • Bestäm dig för att börja jaga. Tänk dig att du går ut med känslan av kontroll och du sedan får veta att du ligger längre efter än du trott. Vad väljer du att göra i det läget? Att ta det lugnt, sluta köra eller bestämmer du dig för att ”nu jäklar skall vi avsluta på topp!”. Förvånansvärt ofta ser jag förare/idrottare som slutar jobba efter en rivning eller nolla, eller när det verkar vara kört i en tävling. Det är DÅ du har allt att vinna på att fortsätta kämpa. Kanske försent för den specifika dagen, men för framtiden har du allt att vinna!

 

  • Våga ställa dig själv tanken. Att ha höga ambitioner är OK. Allt börjar i fantasin, sedan GÖR du det själv till verklighet genom arbete. Dessutom, som Marika säger, de behövs fler som vill vinna än bara den som vinner. Tänk tanken, sätt upp en plan – börja arbeta. You can do anything!

 

  • Pannben, behövs det i hundsport? Pannben för mig handlar både om att kötta på när det fysiskt tar emot och om att kötta på när det kanske tar PSYKISKT emot (vad är egentligen smärta…? Ett annat inlägg) – helt enkelt fortsätta framåt även när det blir obekvämt. Att böja ner huvudet och fortsätta ett steg i taget även fast det är tufft. När känner du att pannbenet behövs? För mig: femte loppet en stekhet dag på en av Knivstas banor med upplopp i uppförsbacke. För någon annan: tuff spårterräng i hällregn.

Har du någon historia att dela med dig av när du upplevde att du hade pannben?

Blir superglad om du följer Mentala mästare på instagram och om du betygsätter podden där du lyssnar – det betyder allt för vår framtid!

 

Mentala mästare: Kreativitet & glädje

håkan loob.jpg

Håkan Loob gav oss mer än bara sin egen resa. Han gav oss rådet att känna glädje oavsett vilken nivå du är på och att använda sin kreativitet för att utvecklas.

Jag är så STOLT över att vi har fått göra denna intervjun med Håkan för Mentala mästare. Minns fortfarande euforin efter intervjun där jag kände hur mycket han delade med sig.

Förutsättningen att bli bäst är att vara bra och vilja bli bättre. 

Håkan Loob

GLÄDJE. Känna glädje och framförallt bevara glädjen genom sin karriär. Vi börjar med en idrott för att det är roligt, men ibland på vägen tappar vi glädjen för att ”nu jäklar är det på allvar”. Verkligen bejaka glädjen för att få ut det mesta ur sig själv!

SOCIAL SAMVARO. Loob kommer från en lagidrott, och pratar mycket om både vikten av ledarskap men också den sociala kompetensen hos individen i gruppen. Att göra en individuell idrott till en lagidrott är något jag tex beundrar Michelle Holmlund för att hon & hennes crew verkligen skapat och som lett hela vägen till landslaget. Hur Tänker du kring det sociala och din egen träning?

KREATIVITET. Se tidigare bra prestationer och visuellt skapa framtida prestationer. Här är något vi verkligen kan hitta nya inlärningssätt och handlingsmooves. I tex agilityns vagga fanns det inte en tanke på att ens handla hunden på höger sida… och sedan kunna byta framför, än mindre runda hinder utifrån. Japaner, tyskar och lap-turns, hur många anade att det skulle vara så ”enkelt” att lära in och utföra. Jag är nyfiken på hur det ser ut med nytänk i andra hundsporter. De nya lydnadsreglerna har ju verkligen utmanat mångas kreativitet! Vad blir nästa nyhet i din gren och är du den som kommer att skapa den i din fantasi?

I vanlig ordning, vad tog DU med dig av veckans avsnitt?

 

SOMMARERBJUDANDE på ONLINEKURS i mental träning – 53% rabatt!

Har du en rädsla att misslyckas?

IMG_0830.JPGI veckans avsnitt av Mentala mästare möter vi Charlotte Karlsson.

Två delar av vårt prat som jag tar med mig extra var dels hennes mindset vid både hennes första och andra skada, som skiljde sig åt en hel del. Den första med ovissheten om hon ens skulle kunna gå normalt igen och den andra som ”bara” innebar att ta sig igenom vilan/rehaben med visshet. Dels hennes tankar om att misslyckas.

Mindset vid skada: just i detta nu är Bat skadad och jag kände verkligen första dagen hur luften gick ur mig. Ovissheten som ligger som en klump  magen. Jag behövde de där dagarna av oro och tårar för att sedan kunna tänka aktivt: vad kan jag göra just nu?

På instagram skrev en vän till mig om inspirationen hon såg hos sin hund som tog sig an all rehab med samma glädje som vilken träning som helst. DET är så beundransvärt hos våra hundar; den energi de ger sig i kast med de mest ”tråkiga” övningar. Charlottes tankar och Bats glädje tar jag med mig in i hans rehab. Först skall vi ”bara” ta reda på vad som är fel.

Andra ämnet, av flera, som vi berörde var rädslan att misslyckas. Vad är det värsta som kan hända när vi tar oss an en utmaning? Finns så mycket i detta ämne att jag knappt vet var jag skall börja.

Skapas en rädsla skapas en stelhet, blir vi stela är det svårt att prestera och kommunicera –  vår hund känner definitivt av denna känsla och får svårt att förstå vad som är fel. Skapas en rädsla skapas ett undvikande beteende, när vi undviker något blir vi heller inte bättre på det eller kanske ens kommer över rädslan. Här menar jag inte att vi skall använda oss av flooding (dvs inte att ge sig ut och köra platsliggning med okända hundar) men att vi faktiskt behöver möta rädslan på ett sådant sätt att vi kan känna att det är OK. Vi kan. Successivt bygga upp oss.

Tyckte om meningen Charlotte sa om att istället för att fokusera på vad som kan gå fel, fokusera på känslan när vi lyckas.

Att misslyckas är inte hela världen heller. Lära sig att det är OK. Det går att komma igen. Att om jag tränar på det som är svårt så blir jag bättre på det. Så, med denna korta utläggning skulle jag vilja avsluta med att utmana dig att ta dig an något du undviker med rädsla för att misslyckas till helgen. Här vill jag betona att lyckandet bland annat ligger i just att ta sig AN. Bara att planera – göra – möta – är en vinst i sig.

Vad kommer du att MÖTA för att mota bort rädslan?

För oss betyder det mycket om du lyssnar på Mentala mästare, kommer med tankar och gärna också prenumererar på podden för att inte missa nästa avsnitt – där vi i nästa vecka kommer att möta en legend när det gäller idrottsprofiler i Sverige!

Känner du att du behöver fler tips när det gäller motivation under en rehabperiod? Kika in på detta inlägget av Stina Sandin på Svensk idrottspsykologi som jag fann oerhört värdefullt att ta del av:

Att vara skadad har såklart varit påfrestande fysiskt, men den största kampen för mig har varit det mentala” – Pauline Hammarlund, Kopparbergs/Göteborg FC
…………………………………………………………………………..
Jag är just nu inne på sjunde månaden av rehab efter dubbla knäoperationer. Några av mina utmaningar har varit:
📌 Att hantera bakslag och motgångar i rehaben.
📌 Acceptera att jag inte kan vara med laget ute på plan och göra det jag älskar.
📌 Att ha tålamod och att tro på att rehaben jag gör kommer ge resultat i långa loppet.
📌 Att fortsätta med rehab trots att det är enformigt och man vill till nästa steg.

Pallos tips 👇🏼
Jag tror det gäller att hitta sina egna knep för att underlätta rehaben mentalt.
För mig det varit bra med delmål eftersom jag som tävlingsmänniska gillar att få utmaningar.
När slutmålet känts avlägset har jag då kunnat fokusera på vad mitt närmsta mål är och därmed då fått känna att jag hela tiden gör framsteg och är på rätt väg.
Jag försöker också att få variation genom att hitta rolig alternativ träning för att få nya utmaningar och mer energi.

Bästa tipset som jag har är nog ändå att samla energi från annat i vardagen som du uppskattar. Gör det som du kanske tidigare inte haft tid och möjlighet till! Rehabtiden behöver inte vara en enda lång nedräkning!

Mentala Mästare – Think outside the box

När jag började fundera på att starta en podd där i julas när jag körde min LIVE -julkalender på Instagram var jag helt fokuserad på att intervjua hundförare och eventuellt även ryttare. Men så träffade jag Malin och vi började spåna – tänk att intervjua OLIKA idrottare och VERKLIGEN gå utanför boxen när det gäller den mentala träningen!

Ibland upplever jag det som att vi människor gärna ”följer efter” strömmen istället för att se ”vad behöver JAG” – men att hitta vad JAG behöver kan vara tufft. Det skapas lätt kulturer, även inom olika idrotter = så här är rätt sätt att tänka, agera etc. och så väljer ”alla” att göra likadant. Tänk om vi med vår podd kan öppna upp dörrarna, nej SLÅ upp dörrarna, och visa på den mångfald av mindset det finns att ta sig an en prestation för att just DU skall hitta DITT sätt. Helt enkelt

THINK OUTSIDE THE BOX!

I veckans avsnitt intervjuade vi Simon Sköld, en MMA-fighter. En oerhört ”grounded” person som verkligen presterat på toppnivå både utan och med en medveten mental träning. Vilket också visar att saker och ting är färskvara och att vi vill jobba där vi är just NU – inte där vi var för 10 år sedan.

Fanns oerhört mycket att ta med ifrån träffen med honom och tre saker har vi listat på ”Veckans Mästartips” på instagram:

  • Du kommer att tävla som du tränar! – Var mentalt förberedd när du kommer till tävling. Detta genom att träna med samma känsla och strategier som du faktiskt kommer att använda på tävling.
  • Fokusera på det du kan! – På tävlingsdagen kan du inte träna in något nytt. Därför, fokusera på det du kan och gör ditt bästa där och då!
  • Visualisera! – Träna på att se dig själv vinna, hamna i underläge, klara att vända ett underläge och vinna. Se dig själv inför och under prestationen!

Fredagsfunderingen vi lyfte fram på Instagram tycker jag också är en viktig sak att reflektera över: vad har jag för strategi att komma ur en motgångsspiral och gå in med ny glöd i nästa omgång, bana eller moment.

För HÄR kan vi verkligen se likheten mellan fighting, hundsport, triathlon etc. Vad som helst kan hända som gör att vi sänker axlarna och tänker ”å nej, det är inte min dag” – då vill JAG ha en strategi för att lyfta mig själv (och min hund) där och då. Kanske redan under själva tävlingen – den där minuten mellan momenten, sekunderna hunden passerar tunneln, eller i växlingsområdet mellan cyklingen och löpningen, dessutom mellan klasserna inför nästa prestation. Så med det skrivet:

Skärmavbild 2018-06-08 kl. 14.51.41.png

Kom i håg att lyssna på Mentala Mästare, antingen genom att hitta podcasten där andra podcasts finns eller genom att följa länken direkt till vår pod-hemsida MENTALA MÄSTARE.

Följ oss gärna också på INSTAGRAM och berätta där eller i kommentaren här vem just du skulle vilja att vi intervjuar.

Jag kan LOVA att vi har helt fantastiska namn som väntar – jag har bivit starstrucked både en och två gånger – och WOW vad dessa idrottsprofiler har bjudit på sig själva för att just DU skall få ännu mer kunskap. Ta chansen att både LYSSNA och ANVÄNDA de tips som ges.

Nu kör vi!